Skip to main content
|

Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στο 16ο ετήσιο Forum του INSULEUR και το 11οΠολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Σε δύο σημαντικά  αναπτυξιακά Forum έλαβε μέρος το προηγούμενο 10ημερο ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο του Θράσο Καλογρίδη.

 

Πρώτα  στο 16ο ετήσιο Forum  του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που έγινε 4 Νοεμβρίου στην Ερέτρια Ευβοίας που είχε κεντρικό θέμα  τον Αειφόρο Τουριστικό Σχεδιασμό στα Νησιά της Ε.Ε. (Tourism Planning and Management of EU Insuleur Regions»).

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν. τόνισε:  «Σήμερα προσφέρονται πολλές επενδυτικές ευκαιρίες ιδίως στα νησιά. Απαιτείται η διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να εξισορροπηθούν οι μειονεξίες σε σχέση με τις επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τουρισμό δείχνουν μια τάση για μικρότερης διάρκειας παραμονή σε ένα τόπο και μικρότερη τουριστική δαπάνη κατά κεφαλή. Ως αποτέλεσμα, το μεταφορικό κόστος έχει γίνει πολύ σημαντικό στην επιλογή ενός τουριστικού νησιωτικού προορισμού. Η μείωση στο μεταφορικό κόστος είναι καίριας σημασίας για να παραμένουν ανταγωνιστικοί οι νησιωτικοί προορισμοί».

Και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μας, στο νέο πλαίσιο αναπτυξιακού σχεδιασμού στη ΕΕ να διαμορφωθεί ένα ειδικό κεφάλαιο με σαφείς ρυθμίσεις και διατάξεις για το κάθε τουριστικό νησιωτικό προορισμό να διαφοροποιείται ουσιαστικά από την ηπειρωτική χώρα και λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του».

 

Την επομένη ο κ. Καλογρίδης συμμετείχε και στο 11ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη που έγινε στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του οποία στην ομιλία  του υπογράμμισε : «Σήμερα η οικονομία των νησιών στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν, για το οποίο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ανάπτυξης. Τομείς όπως ο τουρισμός ειδικότερα οι νέες και εναλλακτικές μορφές του, η μεταποίηση και εμπόρια αγροτικών και ζωικών προϊόντων, ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου, καθώς και η ανάπτυξη υπηρεσιών γενικότερα, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης. Έτσι σήμερα προσφέρονται πολλές επενδυτικές ευκαιρίες ιδίως στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που ακόμα είναι δεν είναι τόσο τουριστικά αναπτυγμένα».

Και  σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες για την προώθηση κοινού τουριστικού πακέτου μεταξύ Λέσβου- Αϊβαλιού. «Ήδη διοργανώνονται κοινά εμπορικά, αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και φεστιβάλ . Τώρα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα για δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνει διακοπές για τουρίστες και στις δυο περιοχές εκμεταλλευόμενοι του πλουσίους φυσικούς και ανθρωπινούς πόρους και τις τουριστικές υποδομές (λιμάνια αεροδρόμια κ.α).

 

Έτσι προτείνονται ενέργειες κοινής προβολής και προωθήσεις των κοινών τουριστικών πακέτων σε τουριστικές εκθέσεις σε κοινό περίπτερο, σε κοινή διαφημιστική καμπανιά  σε ΜΜΕ  ,έκδοση κοινών διαφημιστικών φυλλαδίων καθώς και κοινή παρουσία στο Internet»

.

 Τέλος, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν Θάσος Καλογρίδης ζήτησε από την Κυβέρνηση να υπάρξει στήριξη των νησιών και κυρίως αυτών που ο τουρισμός τους έχει πληγεί λόγω της προσφυγικής κρίσης και ιδιαιτέρως η Λέσβος έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις