Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/05/2014 - 12:31

Συμφωνία συνεργασίας Γεωπάρκων Λέσβου και Hong Kong

>Συμφωνία συνεργασίας των Γεωπάρκων Λέσβου και Hong Kong Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επισκεπτών από το Hong Kong στη Λέσβο

Σημαντική συμφωνία συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου Hong Kong από την Κίνα η οποία ανοίγει σημαντικές δυνατότητες στους τομείς της επιστημονικής συνεργασίας και της εκπαίδευσης αλλά και του τουρισμού. Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος του Hong Kong κ. Alan Chi Kong WONG, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Φ. Βουνάτσος και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος.

Η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησαν από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2014 στη Λέσβο κυβερνητική αντιπροσωπεία καθώς και στελέχη του Γεωπάρκου του Hong Kong με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Hong Kong κ. Alan Chi Kong WONG. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης τα στελέχη του Γεωπάρκου Hong Kong κ. Boris Sai Ping KWAN καθώς και κ. Alvin Sin Pan NG.

Το Σάββατο 3 Μαΐου ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Φ. Βουνάτσος, συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο Λέσβου στην οποία συμμετείχε η αντιπροσωπέια του Γεωπάρκου του Hong Kong με συμμετοχή φορέων του τουρισμού της Λέσβου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Λέσβου κ. Χρήστος Κορδώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Γιάννης Σαμιώτης, ο εκπρόσωπος του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ηλίας Βαλιάκος.

Οι τομείς συνεργασίας

Η συμφωνία που υπογράφηκε από τα δύο Γεωπάρκα Λέσβου και Hong Kong αποσκοπεί στην ευρεία μεταξύ τους συνεργασία και την προώθηση κοινών δράσεων στους ακόλουθους τομείς :

(α) Στη διευκόλυνση και προώθηση των ανταλλαγών επισκέψεων  και της ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνολογικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη διατήρηση, τη διαχείριση, την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού, (π.χ. γεω – τουρισμός) και την αξιοποίηση των γεωλογικών πόρων,

(β) Στη διευκόλυνση και προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης του προσωπικού, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του προγράμματος, τη δικτύωση, τη δημοσιότητα, τη διαχείριση της ποιότητας των υπηρεσιών και άλλες δραστηριότητες,

(γ) Στην αμοιβαία βοήθεια για την προώθηση των δραστηριοτήτων κάθε Γεωπάρκου με τη διάδοση των πληροφοριών δημοσιότητας και προβολή των κυριότερων αξιοθέατων, κλπ. και

(δ) Στην ανάπτυξη νέων τομέων συνεργασίας που συμφωνούνται από κοινού από τους συμμετέχοντες .


Συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς

Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Φ. Βουνάτσος, ο οποίος συζήτησε αναλυτικά τους τρόπους ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού και της δυνατότητες προβολής της Λέσβου στο Hong Kong. Όπως ανέφερε στόχος είναι οι επισκέπτες από το Hong Kong να προσθέσουν την Λέσβο ως βασικό τουριστικό τους προορισμό τους κατά την επίσκεψη στη χώρα μας, εκτός από την Αθήνα και τα ήδη ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ν. Σουλακέλλη, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και τις δυνατότητες συμμετοχής φοιτητών από το Hong Kong στα διεθνή θερινά σχολεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο Σίγρι την Πέμπτη 1 Μαίου συναντηθήκαν με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Παύλο Τσίκνα Ερεσού όπου αναπτύχθηκαν θέματα συνεργασίας και προβολής μεταξύ των δύο περιοχών οι οποίες διαθέτουν απολιθώματα και εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές.

 

Τηλεδιάσκεψη σχολείου του Hong Kong το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Μία ιδιαίτερη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και μαθητές του σχολείο SKH Wing Chun του Hong Kong οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο Hong Kong. Οι μαθητές ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Λέσβου και της Κίνας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσίασαν τα Γεωπάρκα τους, το σχολείο τους και θέματα της καθημερινής ζωής των παιδιών στο Hong Kong και τη Λέσβο. Τα παιδιά ανακάλυψαν ότι παρόλο που βρίσκονται τόσο μακριά, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στα δύο Γεωπάρκα αλλά και στην καθημερινή τους σχολική ζωή. Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την βοήθεια της καθηγήτριάς τους κα. Φιλίτσας Πρινίτου και του Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου κ. Παναγιώτη Χατζηλάμπρου είχαν προετοιμάσει ειδική παρουσίαση για το Γεωπάρκο Λέσβου για την οποία δέχτηκαν πολλά χειροκροτήματα από το σχολείο του Hong Kong, από την αντιπροσωπεία του Hong Kong και τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Βασίλη Κοντάρα.

Εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με τη Λέσβο

Το πρόγραμμα επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Γεωπάρκου Hong Kong στη Λέσβο περιλάμβανε γνωριμία με τα φυσικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου. Την Πέμπτη 1 Μαΐου 2014 τα μέλη της αντιπροσωπείας κάνοντας τη διαδρομή Μυτιλήνη – Σίγρι, διέσχισαν το Γεωπάρκο Λέσβο και γνώρισαν το μοναδικό λεσβιακό τοπίο, επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος, τους Κόλπους Γέρας και Καλλονής, τους γεωμορφολογικούς και τεκτονικούς γεωτόπους της Λέσβου, το μεγάλο ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας, και γνώρισαν τη μεγάλη συμβολή του Θεόφραστου και του Αριστοτέλη στη θεμελίωση των επιστημών της γης και της ζωής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο Καθ. Ν. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τους γνώρισε τη γεωλογική ιστορία του νησιού όπως αυτή καταγράφεται στα φυσικά και γεωλογικά της μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου, τα νέα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως κατά τη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και του νέου Πάρκου Νησιώπης. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και το Πάρκο Σιγρίου όπου και ενημερώθηκαν για τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους.

Επίσης επισκέφτηκαν, τη Μονή Μειμώνος, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, τον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής, το Μανταμάδο και το Μοναστήρι του Ταξιάρχη, όπου και ενημερώθηκαν για τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και την παράδοση της κεραμικής τέχνης, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους του ηφαίστειου του Λεπετύμνου όπως οι στηλοειδείς λάβες Πελόπης, την Πέτρα και τον ηφαιστειακό λαιμός της Παναγιάς και τέλος το Μόλυβο, το Κάστρο και τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς  της Μήθυμνας.

Η αντιπροσωπεία του Γεωπάρκου Hong Kong δήλωσε εντυπωσιασμένη από τη γνωριμία τους με το Γεωπάρκο Λέσβου και τόνισαν τις δράσεις που πρόκειται να αναλάβουν για την προβολή του ως τουριστικό προορισμό των επισκεπτών του  Hong Kong στην Ελλάδα.

To Γεωπάρκο Hong Kong

To Γεωπάρκο Hong Kong είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από το 2011. Παρόλο που το Hong Kong είναι γνωστό για την πολύβουη μητρόπολη, περισσότερο από μισό ποσοστό του εδάφους του έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή. Εκτός από την παροχή ενδιαιτημάτων για την άγρια ​​ζωή, σε αυτό το καταπράσινο τοπίο εμφανίζονται μοναδικά πετρώματα και γεωλογικοί ηφαιστειακοί σχηματισμοί. Το Γεωπάρκο Hong Kong έγινε Εθνικό Γεωπάρκο της Κίνας τον Οκτώβριο του 2009. Έκτοτε, εφαρμόζει ενεργά σχέδια διαχείρισης και ενίσχυσης της εκπαίδευσης και προώθησης του γεωτουρισμού, προκειμένου να μοιραστεί αυτούς τους πολύτιμους φυσικούς πόρους με το κοινό και να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για τη διατήρησή τους. Σήμερα το Γεωπάρκο Hong Kong αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και συγκεντρώνει πολλά εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, συμβάλλοντας καθοριστικά  στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.    

 

 

Μοιράσου το άρθρο!