«Η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων» - Διάλεξη Νίκου Ζούρου στη Μυτιλήνη
Εκδήλωση στη Μυτιλήνη από τη «Λεσβιακή Παροικία»
«Η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO :Αξιοποίηση και Προοπτικές»
Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013, ώρα 19.30 μ.μ.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Ειδική εκδήλωση με αφορμή την ένταξη της Λέσβου στα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO οργανώνει η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου και πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2013.
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ παράλληλα θα προβληθούν διαφάνειες με τις θέσεις των γεωλογικών φυσικών και πολιτιστικών θέσεων της Λέσβου.
Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση που οργανώνει η «Λεσβιακή Παροικία» μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε στην Αθήνα με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και θέλοντας να γνωρίσει τόσο στους κατοίκους της Λέσβου όσο και στους επισκέπτες του νησιού τη σημαντική αυτή διάκριση για το νησί της Λέσβου.
Ο Ομιλητής θα παρουσιάσει τη σημασία και τα πλεονεκτήματα από την ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί για παγκόσμια προβολή και τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσικής και γεωλογικής κληρονομιά της Λέσβου και τα χαρακτηριστικά της, τα οποία την καθιστούν ένα μοναδικό τόπο με ιδιαίτερη γεωλογική και αισθητική αξία, εκπαιδευτικό αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον ανάμεσα στα μέλη του δίκτυου γεωπάρκων της UNESCO. Παράλληλα αποτελεί ένα μοναδικό τόπο για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και εθελοντικών δράσεων, δράσεων πολιτιστικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και τοπικών προϊόντων.
Θα αναφερθεί επίσης στις επιτυχημένες μέχρι σήμερα συνεργασίες και την προβολή της Λέσβου στα εκατομμύρια επισκεπτών των Γεωπάρκων της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Η ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση όλων αυτών των χαρακτηριστικών και δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου μπορεί μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία επενδύοντας στη μοναδική σχέση μεταξύ ανθρώπου και γης.