Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

31/05/2013 - 12:53

Το Γεωπάρκο της Λέσβου κατακτά τη Γερμανία

Το Γεωπάρκο της Λέσβου κατακτά τη Γερμανία

Το Γεωπάρκο της Λέσβου κατακτά τη Γερμανία

Το Γεωπάρκο της Λέσβου κατακτά τη Γερμανία

ign="center">Παρατείνεται η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης

«Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» στο Messel

 

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την προβολή της Λέσβου, του Απολιθωμένου Δάσους και των φυσικών μνημείων με ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε στο Messel της Γερμανίας στις 26 και 27 Μαΐου 2013.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο – Κέντρο Ενημέρωση της Απολιθωματοφόρας περιοχής του Μέσσελ, κοντά στη Φραγκφούρτη, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. της Γερμανίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Ένας ιδιαίτερος επισκέπτης στην Απολιθωματοφόρα Περιοχή του Μέσσελ – Πολύχρωμοι γίγαντες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» η οποία εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο 2012 με μεγάλο χορηγό την Aegean Airlines.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία από την Λέσβο που αποτελούσαν οι Ν. Ζούρος Διευθυντής του Μουσείου, Γ. Τσακίρης εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου για θέματα Γεωπάρκου Λέσβου, και Η. Βαλιάκος Προϊστάμενος Τμήματος Ερευνών του Μουσείου, είχαν σημαντικές επαφές με αντιπροσωπεία του Μέσσελ αποτελούμενη από το Δήμαρχο του Messel κ. A. Larem και την Διευθύντρια του Μουσείου Μessel Dr. M.L. Frey. Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών με άξονα την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς και η πραγματοποίηση κοινών δράσεων και διαγωνισμού για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών του Μουσείου να επισκεφθούν τη Λέσβο.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών και του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού αποφασίσθηκε από κοινού να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο 2013 η έκθεση του Απολιθωμένου δάσους η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τέλος Μαΐου, με στόχο να έλθουν σε επαφή με τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος οι επισκέπτες του Μουσείου Μέσσελ και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού σε όλους του επισκέπτες διανέμεται ειδικό έντυπο 24 σελίδων στα γερμανικά που προβάλει την Λέσβο, το απολιθωμένο δάσος και τα φυσικά μνημεία της Λέσβου.

Σημαντικές συναντήσεις

Την Δευτέρα 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φραγκφούρτης Senckenberg, το σημαντικότερο της Γερμανίας, με τον κ. Stephan Schaal, διευθυντή του τμήματος Παλαιοντολογίας και Ερευνών της περιοχής του Messel. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας μέσω κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα ανάδειξης και διαχείρισης της φυσικής κληρονομιάς των δύο περιοχών. Επίσης, εξετάστηκε η δυνατότητα συνεργασίας για την παρουσίαση της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φραγκφούρτης Senckenberg.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της αντιπροσωπείας της Λέσβου στη Φρανκφούρτη, επισκέφτηκε τα Γραφεία του ΕΟΤ και συναντήθηκε με τον κ. Π. Σκορδά, Διευθυντή των γραφείων του ΕΟΤ Γερμανίας – Αυστρίας – Ουγγαρίας και συζητήθηκαν θέματα προβολής της Λέσβου στις παραπάνω περιοχές με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών. Ο κ Γ. Τσακίρης, σε συνέχεια της από μακρόν γνωριμίας τους με τον κ. Π. Σκορδά ζήτησε τη βοήθεια του ΕΟΤ Γερμανίας προκειμένου να προβληθεί η Λέσβος και ειδικότερα η διάκριση από την UNESCO με την ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, ως τόπος με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επισήμανε επίσης ότι το δίκτυο των περιπατητικών διαδρομών είναι σημαντική υποδομή για την ανάπτυξη περιπατητικού τουρισμού.

Η εκδήλωση στο Messel

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου είχε στόχο την προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και των μνημείων της Λέσβου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η διευθύντρια του Μουσείου – Κέντρου Ενημέρωσης Δρ. MarieLuise Frey, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο φορέων μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τόνισε τη σημασία παρουσίασης της έκθεσης η οποία έχει ενταχθεί στα ευρήματα της περιοχής του Μέσσελ και τις από κοινού δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO

Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Ι. Τσακίρης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου για θέματα Γεωπάρκου Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου.

Ο Αναπλ. Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε στη συνέχεια διάλεξη με θέμα «Προστατευόμενες περιοχές της UNESCO: Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς & Γεωπάρκα» όπου αναφέρθηκε στην ένταξη του Γεωπάρκου Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και τις δυνατότητες των δύο Γεωπάρκων για συνεργασία και οργάνωση κοινών δράσεων για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς και της πλούσιας πολιτιστικής τους παράδοσης. 

Ακολούθως ο κ. Ηλίας Βαλιάκος Υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου παρουσίασε στο γερμανικό κοινό το Απολιθωμένο Δάσος, τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών, τα νέα ευρήματα και τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, εξήγησε στους επισκέπτες της έκθεσης την αξία των σπάνιων ευρημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση και τις δυνατότητες επίσκεψης στη Λέσβο προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου.

Με το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες γεύθηκαν τοπικά προϊόντα της Λέσβου και δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τα φυσικά μνημεία αλλά και από τον γευστικό πλούτο, την ποιότητα και την εξαιρετική γεύση των λεσβιακών προϊόντων που τα καθιστούν από τα καλύτερα παγκοσμίως.

Μοιράσου το άρθρο!