Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

27/02/2014 - 12:36

Ένας χρόνος της μεγάλης έκθεσης για το Αιγαίο: Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους

yle="text-align: justify;">Ένας χρόνος επιτυχημένης παρουσίασης της μεγάλης έκθεσης για το Αιγαίο :ΑΙΓΑΙΟΝ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους

στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

 

Με εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση του κοινού συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος λειτουργίας της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON.

Τελεί υπό την αιγίδα της των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου / Γενική Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού / Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Για έναν ολόκληρο χρόνο χιλιάδες κατοίκων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όλων των ηλικιών, επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και ειδικών ομάδων κοινού περιηγήθηκαν στην έκθεση, ταξίδεψαν σε μοναδικούς τόπους του Αιγαίου, γνώρισαν τις ομορφιές και τα μνημεία του και συμμετείχαν στον κύκλο επιστημονικών ημερίδων και τις ειδικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, επισκέφτηκαν την έκθεση, ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις. Δεκάδες ήταν και οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο που έγραψαν γι΄ αυτή ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και η προβολή της στα ΜΜΕ.

Εντυπωσιακά εκθέματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξη του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του Ελληνικού αρχιπελάγους.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και την σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των  φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στην λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης

Συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης που οργανώνει καθημερινά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια παρουσίασης της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός αρχιπελάγους». Στόχος τους είναι η γνωριμία μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών αλλά και γονιών με το Απολιθωμένο Δάσος και η προσέλκυση μαθητικού τουρισμού στη Λέσβο.

Ποικίλες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες υλοποιούνται κατά τη διάρκεια κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ ειδικά για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα με τίτλο «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο».

Μοιράσου το άρθρο!