Έκθεση ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες & σκαριά» τη Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το ομοίωμα του πλοίου της Κερύνειας και το πιστό αντίγραφο της Αθηναϊκής Τριήρους, στην οποία στηρίχτηκε η ισχύς της Αθηναϊκής δημοκρατίας είναι δύο από τα πολλά πιστά αντίγραφα πλοίων που κατασκευάσθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα και περιλαμβάνονται στην έκθεση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που προβάλει τη διαχρονική σχέση των Αιγαιοπελαγιτών με την θάλασσα και αποτελεί ένα ύμνο στην Ελληνική ναυτοσύνη. Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι από τον Αύγουστο έως τον Ιανουάριο του 2012, οργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του.
Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Ν. Σουλακέλλης και ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Λέσβου κ. Σ. Κυρατζής, ο τ. Αντιδήμαρχος Α. Αθανασιάδης, ο Αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης κ. Α. Κουμαράς, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Η. Κουνιαρέλλης, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, η Πρόεδρος του Πολ. Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κα Μ. Βαρτή-Ματαράγκα καθώς και κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους.
Στο χαιρετισμό του ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ν. Σηφουνάκης, σημειώνει οτι «Γνωρίζω τα εκθέματα από την εποχή της θητείας μου στο Υπουργείο Αιγαίου, πρόκειται για πραγματικά αξιόλογη και προσεγμένη δουλειά.»
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, να αναδείξει και να προβάλει όχι μόνο τη φυσική κληρονομιά αλλά και την πολιτιστική παράδοση της Λέσβου και του Αιγαίου. Ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την συνδιοργάνωση της έκθεσης και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την πλαισίωση της έκθεσης με εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ ‘όλη την περίοδο λειτουργίας της ώστε οι νέοι να γνωρίσουν την μεγάλη ναυτική και πολιτιστική παράδοση του Αρχιπελάγους.
Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, συγχαίροντας το μουσείο για την πρωτοβουλία του, ευχήθηκε η έκθεση για την μεγάλη ναυτική παράδοση της Λέσβου, η οποία δυστυχώς χάνεται τα τελευταία χρόνια, να μην αποτελέσει τελικά μουσειακή αναφορά στο χαμένο πλέον παρελθόν και πρότεινε στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χαλκιώτη να ερευνηθεί η δυνατότητα, εάν υφίσταται πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την δημιουργία ενός είδους σχολής εκμάθησης της τέχνης του καραβομαραγκού, η οποία στο νησί μας έχει σχεδόν εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα η ναυπηγική παράδοση να αποτελεί παρελθόν και να παίρνει μουσειακό μόνο χαρακτήρα.
Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τον Διευθυντή του Μουσείου Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρο. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ομοιώματα πλοίων τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Αιγαίου για τις εμπορικές και μεταφορικές τους ανάγκες καθώς και εργαλεία της ναυτικής παράδοσης. Παράλληλα, ενημερωτικές μακέτες και επεξηγηματικά κείμενα αποκαλύπτουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών.
Η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και σκαριά» φιλοδοξεί να δώσει στους κατοίκους του νησιού, όπως και στους επισκέπτες του, τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια και αδιάκοπη ναυτική παράδοση του Αιγαίου.