Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

01/10/2024 - 15:41

Ξεκίνησαν οι βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για μαθητές

ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ξεκίνησαν για τη φετινή σχολική χρονιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γεωπάρκο Λέσβου και την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους που υλοποιούνται από το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήδη καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν το Γεωπάρκο Λέσβου και την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και να συμμετάσχουν στις ποικίλες βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνει το Μουσείο. 

Οι μαθητές μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου καλούνται να ταξιδέψουν νοερά εκατομμύρια χρόνια στο γεωλογικό παρελθόν του Αιγαίου και να έρθουν σε επαφή με φαινόμενα και διεργασίες που δεν μπορούν άμεσα να παρατηρήσουν, αλλά και να γνωρίσουν την πλούσια γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της. 

Παράλληλα, τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν στα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μέσα από τη βιωματική εμπειρία στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, να μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο και να ανακαλύψουν τους γεώτοπους της Λέσβου που συνδέονται με την ενεργή σεισμικότητα στον ελληνικό χώρο. 

σ

Τη φετινή χρονιά τα σχολεία έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία θαλάσσιας περιήγησης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα.

δ

Παράλληλα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μεγάλης επιστημονικής αξίας απολιθώματα τα οποία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, να τα μελετήσουν και να ανακαλύψουν τις μοναδικές πληροφορίες που μας δίνουν και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση σύγχρονων παγκόσμιων προβλημάτων, όπως της κλιματικής αλλαγής. 

Στην ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορούν αξιοποιήσουν πριν ή μετά την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!