Συνεργασία του Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία
Η εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων Λέσβου και San’in Kaigan από την Ιαπωνία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος.
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τη διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO San’in Kaigan κα. Michiyo Kanaoka, τον προϊστάμενο γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου κ. Yuki Fujihara, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Hyogo κ. Noritaka Matsubara, τον κ. Taku Endo από το Πανεπιστήμιο του Hyogo καθώς και τoν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Hyogo στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Παρίσι κ. Nobutaka Azuma.
Ειδικότερα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα δύο Γεωπάρκα από την Ιαπωνία και τη Λέσβο συμφώνησαν για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
- Παρουσίαση των δύο Γεωπάρκων στα αντίστοιχα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και δημιουργία ενημερωτικών εντύπων στις δύο γλώσσες.
- Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών με θέμα την αξιοποίηση της εμπειρίας διαχείρισης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς.
- Ενίσχυση δράσεων συνεργασίας σχολείων και ανταλλαγής επισκέψεων.
- Προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Πανεπιστημίων Hyogo και Tottori.
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο San’in Kaigan επισκέφτηκε αρχικά το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου αρχικά περιηγήθηκαν από τους Καθηγητές Νίκο Ζούρο και Νίκο Σουλακέλλη στην έκθεση Χαρτογραφικών Εφαρμογών αφιερωμένη στους Γεώτοπους της Λέσβου.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Χαρτογραφίας όπου και ενημερώθηκαν από τον Καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη για τα αποτελέσματα των χαρτογραφικών εργασιών κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε επίδειξη των συστημάτων εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το Εργαστήριο Χαρτογραφίας. Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία είχε την ευκαιρία στη συνέχεια να συμμετάσχει σε δράση εικονικής πραγματικότητας για γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Ανταλλαγή σχολικών επισκέψεων και συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης
Ειδική συνάντηση οργανώθηκε για την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο Γεωπάρκων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η κα. Αικατερίνη Στρατάκη, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, οι εκπαιδευτικοί κ. Παναγιώτης Χατζηλάμπρου, Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και η κα. Χριστίνα Αγγέλη, Χημικός του Γενικού Λυκείου Καλλονής, η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο κ. Ηλίας Βαλιάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντίστοιχα σχολεία από το Γεωπάρκο San’in Kaigan αλλά και η οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείων από τη Ιαπωνία στη Λέσβο.
Συνεργασία σε θέματα τουρισμού
Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου κα. Αφροδίτη Βατή. Η κα. Βατή αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου San’in Kaigan από την Ιαπωνία και την περαιτέρω συνέχισή της. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους για το νησί της Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον τομέα της γεωθερμίας και τους τρόπους που μπορεί να επιτευχτεί ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων για την ανάπτυξη τόσο του θερμαλιστικού τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η διευθύντρια του Γεωπάρκου San’in Kaigan ενημέρωσε για τις δράσεις τους για προβολή της Λέσβου στην τουριστική έκθεση Expo Japan, τις δράσεις προβολής των μονοπατιών της Λέσβου αλλά κατά έντυπα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει, μεταφράσει στην Ιαπωνική γλώσσα και διανέμουν στην Ιαπωνία με στόχο την προβολή της Λέσβου.
Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και περιήγηση στο Γεωπάρκο Λέσβου
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και τους υγρότοπους του Κόλπου Καλλονής και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Λέσβου συνοδευόμενοι από τον κ. Ηλία Βαλιάκο και την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Γεωλόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Αρχικά τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Κίνα επισκέφτηκαν τις Θερμές Πηγές Θέρμα όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο αξιοποίησής τους.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον υγρότοπο Καλλονής όπου ενημερώθηκαν για τις δράσεις παρατήρησης πουλιών, τα σπάνια και μεταναστευτικά πουλιά και την προσέλκυση τουριστών. Στην συνέχεια με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού συμμετείχαν σε δράση παρατήρησης πουλιών.
Ακολούθησε επίσκεψη στις θέσεις ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου ενημερώθηκαν για τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.
Εξαιρετικά ενθουσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψή τους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας και γνωρίσουν τα εκτελούμενα έργα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία, τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη μετατροπή του Μουσείου σε ενεργειακό αυτόνομο Μουσείου με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υποδομές του Μουσείου που χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς όπως η σεισμική τράπεζα του Μουσείου και το τρισδιάστατο παιχνίδι του γεωλόγου χρόνου.
Στο Μουσείο ενημερώθηκαν παράλληλα από τους συντηρητές του Μουσείου κα. Ελένη Κουνιαρέλλη και κ. Νίκο Γραμμενόπουλο για τη μεθοδολογία συντήρησης και προστασίας των απολιθωμάτων και περιηγήθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων του Μουσείου.
Παράλληλα ενημερώθηκαν από την κα. Μαρία Αγιασώτη, Δασοπόνο του Μουσείου για τις δράσεις του Γεωπάρκου Λέσβου για προβολή των παραδοσιακών προϊόντων των αγροτουριστικών συνεταιρισμών γυναικών της Λέσβου και των τοπικών παραγωγών της Λέσβου καθώς και τις δράσεις γευσιγνωσίας που υλοποιούνται στο Μουσείο.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το εξαιρετικό υψηλό επίπεδο στους τομείς της διαχείρισης, ανάδειξης, προστασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου. Επίσης, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ενεργά τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο Γεωπάρκα της Λέσβου και της Ιαπωνίας και ανέφεραν ότι προγραμματίζουν νέα επίσκεψη συνεργασία στη Λέσβο με τη συμμετοχή σχολείων από την Ιαπωνία.