Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

05/09/2024 - 09:20

Στο Σιγρί σε φυσικό περιβάλλον το δεινοθηρίο “ξαναζωντανεύει” - Τι αναφέρει ο Ν. Ζούρος

Η παλαιοντολογία και η αρχαιολογία ανασκάπτουν το παρελθόν και η τεχνολογία στα χέρια των επιστημόνων ζωντανεύουν το παρελθόν στο παρόν.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, συστήνει το κοινό στην άγνωστη ζωή της Λέσβου, όπως ήταν πριν από είκοσι εκατ. χρόνια.

 

Το νησί, από τα μεγαλύτερα γεωλογικά εργαστήρια στον πλανήτη βρίθει από θησαυρούς, οι οποίοι είναι πολύτιμοι για την γνώση που προσφέρουν σχετικά με την ύπαρξη της ζωής σήμερα και διδάσκει τι πρέπει να αναμένεται στο μέλλον, σύμφωνα με όσα λέει ο Νίκος Ζούρος,διευθυντής μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Λέσβου.

Στο Σιγρί σε φυσικό περιβάλλον το δεινοθηρίο “ξαναζωντανεύει”

Ένα υποτροπικό δάσος αναδύεται από την Αιγηίδα και μαζί του και οι περιβαλλοντικές συνθήκες εκείνου του μάλλον άγνωστου παρελθόντος.

Η εκθεσιακή γνωριμία, είναι το αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής ανασκαφικής έρευνας και των συντηρητών που ανέλαβαν να συνθέσουν την εικόνα.

Μέσα από την μελέτη εκείνου του χωροχρόνου διαπιστώνεται πως λειτουργούσαν τα οικοσυστήματα όταν στην περιοχή του Αιγαίου αντί της θάλασσας υπήρχε μια ενιαία ξηρά.

Μια χερσαία περιοχή με ένα υποτροπικό κλίμα, και με την παρουσία, ζώων και φυτών, που συναντώνται πλέον σε τροπικές περιοχές του πλανήτη.

Στο Σιγρί σε φυσικό περιβάλλον το δεινοθηρίο “ξαναζωντανεύει”

Τα οστά του Δεινοθηρίου που αποκαλύφθηκαν μέσα σε λιμναία ιζήματα προσφέρουν την δυνατότητα της αναπαραστάσεως του.

«Πρόκειται για ένα προβοσκιδωτό με χαυλιόδοντες, οι οποίοι ήταν στρεφόμενοι προς το έδαφος για να μπορεί να τραφεί το ζώο με ρίζες δέντρων και φρούτα από ψηλά κλαδιά», όπως αναφέρει ο κ. Ζούρος.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν στον Γαββαθά εντός της προστατευόμενης περιοχής του απολιθωμένου δάσους, η οποία συνεχίζει να εκπλήσσει με τον πλούτο των ανασκαφικών της ευρημάτων. Το Δεινοθηρίο ήταν ένας από τους κατοίκους του υποτροπικού δάσους της Λέσβου, που έζησε πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που το απολίθωσαν.

Στο Σιγρί σε φυσικό περιβάλλον το δεινοθηρίο “ξαναζωντανεύει”

Το μεγαλύτερο ζώο στον ευρωπαϊκό χώρο το οποίο δείχνει πως η χερσαία μετακίνηση επέτρεψε την παρουσία τέτοιων θηλαστικών στο Αιγαίο. Αυτή η μετακίνηση συνέβη πριν από το λιώσιμο των παγετώνων και προτού τα νερά πλημμυρίσουν την λεκάνη της Μεσογείου. Γεωλογικές ανατροπές και οι κλιματικές αλλαγές σε έναν ατέρμονα κύκλο καταστροφών και αναγεννήσεων του πλανήτη προσφέρονται για γνώση και προετοιμασία εν’ όψει άλλων που θα ακολουθήσουν.

Αν μη τι άλλο οι επιστήμονες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε αυτό το τεράστιο παλαιοντολογικό εργαστήριο, αποτελούν παράδειγμα για νέους ανθρώπους που αναζητούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα.

 Δείτε τα σχετικά βίντεο:

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!