Skip to main content

Ποδηλατικός αγώνας στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους - PETRIFIED FOREST MTB ADVENTURE - Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 

PETRIFIED FOREST MTB ADVENTURE 

 

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 11:30 π.μ.

 

στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός οργανώνεται στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους στη δυτική Λέσβου Πρόκειται για τον ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ‘’PETRIFIED FOREST MTB ADVENTURE’’, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόκειται για το δεύτερο αγώνα που οργανώνεται, μετά την εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία οργάνωσης του αγώνα την περσινή χρονιά.

Ο αγώνας οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου) και πολλούς εθελοντές. 

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων γίνεται από την «LESVOS RIDE».

O δεύτερος αγώνας του κυπέλου ορεινής ποδηλασίας Λέσβου για το 2021 "2nd PETRIFIED FOREST MTB ΑDVENTURE" θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. όπου θα δοθεί η εκκίνηση για τα ποδήλατα βουνού. Ο αγώνας θα διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Αμέσως μετά θα δοθεί η εκκίνηση για τα ηλεκτρικά ποδήλατα βουνού. Ξεκινώντας οι ποδηλάτες από την είσοδο του Μουσείου θα πάνε προς τα δύο τμήματα του πάρκου "ΠΛΑΚΑΣ" και θα αγωνιστούν στις νέες διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί για τις ανάγκες του αγώνα. Στο τέλος των αγώνων οι απονομές θα γίνουν στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου. 

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, τους μικρούς συμμετέχοντες/αθλητές τους περιμένει μια συζήτηση με τον παγκοσμίου φήμης βετεράνο αθλητή και μάνατζερ επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας Dror Pekatch τον οποίο επίσης θα έχουμε την χαρά να τον παρακολουθήσουμε να ανταγωνίζεται με τους ντόπιους ποδηλάτες !!!!!

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν μοναδικής ομορφιάς και αξίας περιοχές του Απολιθωμένου Δάσους και να αγωνιστούν δίπλα σε ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών. Αθέατες ομορφιές της δυτικής Λέσβου αλλά και μοναδικής σπουδαιότητας ηφαιστειακά μνημεία και τοπία που δημιούργησε η φύση θα κάνουν τη διαδρομή των αθλητών ανεπανάληπτη. 

Καθόλη τη διάρκεια του αγώνα θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα σε παγκόσμια κλίμακα μνημεία της γεωλογικής κληρονομιάς. Η δημιουργία του, πριν από 20.000.000 χρόνια συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Αιγαίο την περίοδο του Μειόκαινου. Το 1985 με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και προστατεύεται έκταση 150.000 στρεμμάτων στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου. 

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης  αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων. Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου. Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους συναντώνται επίσης εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, που μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών επιλογών, προκειμένου να γνωρίσουν τα απολιθώματα αλλά και τα ηφαιστειακά τοπία και μνημεία της περιοχής. Συγκεκριμένα μπορούν να επισκεφθούν:

  1. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, 
  2. το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, στην τοποθεσία Μπαλή Αλώνια
  3. το Πάρκο Σιγρίου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι
  4. το Πάρκο Πλάκας Σιγρίου, που βρίσκεται 800 μέτρα νότια του Σιγρίου, 
  5. το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις