Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

19/06/2024 - 16:54

Ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο - Σάββατο 22 Ιουνίου , ώρα 11 π.μ.

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια οργανώνει αυτό το Σάββατο 22 Ιουνίου και ώρα 11:00 π.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια ολοκληρώθηκαν πρόσφατα εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη». Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων αλλά και για τη σημασία των ευρημάτων για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr.

Μοιράσου το άρθρο!