Skip to main content

Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός για φοιτητές από όλο τον κόσμο - Εκπαίδευση πεδίου φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος MESPOM

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Εντυπωσιασμένοι από τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου 

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Περιβαλλοντική Επιστήμη, Πολιτική και Διαχείριση, το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Lund (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Αγγλία), το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Αυστρία) καθώς και δύο Αμερικάνικα Πανεπιστήμια το Middelebury Institute of International Studies at Monterey (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Saskatchewan (Καναδάς). 

Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από τους Καθηγητές του  Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο και Πέτρο Γαγάνη πραγματοποίησαν τις υπαίθριες ασκήσεις των φοιτητών στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικοτόπους και τα πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φοιτητές αξιολόγησαν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού που έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως στοιχεία που συμβάλουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Η εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Ακολούθως επισκέφτηκαν τις νέες θέσεις απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά νέα  ευρήματα  κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. 

Ακολούθησε η περιήγησή τους στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου

Στην επίσκεψη των φοιτητών στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, ενημερώθηκαν από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού για τις δραστηριότητές τους, τον τρόπο παρασκευής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων.

Γνωριμία με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου 

Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών περιλάμβανε επίσης γνωριμία με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου. Ειδικότερα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν ειδικές ασκήσεις υπαίθρου στον υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής, στα γεωλογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου Λέσβου της Πέτρας, του Μολύβου και τους ηφαιστειακούς δόμους του Λεπέτυμνου. 

Οι φοιτητές γνώρισαν τη μεγάλη ηφαιστειακή δομή του Λεπέτμνου και ασχολήθηκαν με τη μελέτη της εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται σήμερα στην επιφάνεια της Λέσβου μέσα από τα μοναδικά γεωλογικά τεκμήρια όπως ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, ο ηφαιστειακός δόμος και οι στηλοειδείς λάβες του Μολύβου. 

Επισκέφτηκαν επίσης τον αρχαιολογικό χώρο των Μέσων, του Αρχοντικό της Βαλερτζίδαινας, την Παναγιά της Πέτρας, τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πέτρας καθώς και το Κάστρο Μολύβου και τον παραδοσιακό οικισμό Μολύβου.

Συνάντηση με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου

Είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Ν. Μόλβαλη στον Πολυχώρο Πολιτισμού «δεσμός» και συζήτησαν για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις