H Λέσβος στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Γεωτουρισμός», το οποίο διοργανώνεται από την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων αποτελεί την κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο. Φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται διαδικτυακά από 15 έως 25 Νοεμβρίου 2022.
Στο Σχολείο συμμετέχουν περισσότερα από 150 στελέχη γεωπάρκων, στελέχη στον τομέα του τουρισμού, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίων από 42 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αγγλία, την Αρούμπα, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βιετνάμ, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, τη Γκάνα, το Εκουαδόρ, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κίνα, την Κολομβία, το Κονγκό, την Κορέα, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαλαισία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία, την Ουρουγουάη, το Περού, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σουηδία, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, το Τζέρσεϊ, την Τυνησία, τη Χιλή και την Ελλάδα.
Στην έναρξη του Σχολείου χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθηγητής Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών και συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ειρηνικού και ο Διευθυντής του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων είναι ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μεταξύ των συμμετασχόντων περιλαμβάνονται ο Ομ. Καθηγητής Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθηγητής Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, η Δρ. M. - L. Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας θέσης Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Sophie Justice, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Chablais από τη Γαλλία και συντονίστρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ο κ. Eugenio Bidondo, Διευθυντής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Grutas de Palacio από τη Ουρουγουάη και Συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο κ. Driss Achbal, Διευθυντής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO M’Goun από το Μαρόκο και Συντονιστής του Δικτύου Γεωπάρκων της Αφρικής. Επίσης, θα παρουσιάσουν εισηγήσεις διακεκριμένοι επιστήμονες από την UNESCO, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα καθηγητές Πανεπιστημίων και Διευθυντές Γεωπάρκων από την Αγγλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, την Κίνα, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Μεξικό, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Τανζανία και την Ελλάδα.
Εκτός των διαλέξεων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικές διαδικτυακές ξεναγήσεις στη Λέσβο.
Το Διεθνές Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ παράλληλα προβάλει την Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.