Ας γνωριστούμε με τους σεισμούς και τα απολιθώματα! - Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές δράσεις σχολείων από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της Λέσβου ως εκπαιδευτικό προορισμό.
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
Τη μοναδική βιωματική εμπειρία προσομοίωσης σεισμών είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βατούσας και το Νηπιαγωγείο Χιδήρων, οι οποίοι συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς».
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη γνωριμία του φαινομένου του σεισμού και την εσωτερική δομή της Γης και οι μαθητές γνώρισαν τις διαδικασίες που πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.
Στη συνέχεια, τα παιδία γνώρισαν καλύτερα την δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα, μέσα από την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, τα ενεργά ηφαίστεια και για τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, όπως ακόμα και για τους σεισμογράφους.
Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου τα παιδιά γνώρισαν τη βιωματική εμπειρία διαφόρων σεισμών, μέσα από την σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία ενός σεισμού όπως ακόμα και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας που είχαν μάθει.
Τέλος, ακολούθησε η επίσκεψη σε ένα αληθινό ρήγμα στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πως μοιάζει ένα ρήγμα έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.
Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούς Γκιοκχάν Μολάογλου και Ιωσηφίδη Ευθύμιο, για το Δημοτικό Σχολείο Βατούσας, τη Νίκη Κάλφα από το Νηπιαγωγείο Βατούσας και η Κοσμίδου Θεοδώρα από το Νηπιαγωγείο Χιδήρων.
Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Α. Λαμπρακόπουλος, Μ. Αντωνάκης και Σ. Ζγουρνιός.
Η ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ‘ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ’
ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελληνογαλλική Σχολή ‘Ευγένιος Ντεαλακρού’ πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» όπου και δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία και υλικά συντήρησης απολιθωμάτων, ακολούθησαν βήμα βήμα τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του που το κατατάσσουν ως ένα μοναδικό φυσικό μνημείο παγκοσμίως.
Τα παιδιά με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικής Εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» γνώρισαν επίσης με παραστατικό τρόπο με την βοήθεια των ειδικών animation και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών της εφαρμογής τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά του δάσους, την ηφαιστειότητα και τη συμβολή της στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τα στάδια ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων. Ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο για τις δράσεις του Μουσείου και την ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Λέσβου που έχει αναγνωριστεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συνεργασία με αντίστοιχα Μουσεία και φορείς από τη Γαλλία.
Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων, την εξέλιξη της ζωής στη γη μέσα από τα απολιθώματα, την εξέλιξη των φυτών στη γη, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σημερινή μορφή του Αιγαίου. Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν τα μοναδικά ριζικά συστήματα και τους εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησής τους.
Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Μ. Αντωνάκης και Σ. Ζγουρνιός καθώς και οι συντηρητές του Μουσείου Ν. Γραμμενόπουλος και Ε. Κουνιαρέλλη.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.
Επίσης μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.