Φλαμίνγκο, Βαρβάρες, Αβοκέτες, Ασημόγλαρους και ένα σμήνος από Λιμόζες
Ορνιθοπαρατήρηση στην Αλυκή Πολιχνίτου
Συνεχίζονται με επιτυχία οι δράσεις παρατήρησης φύσης του διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Το Σάββατο 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 4η εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης και αναγνώρισης των υγροτοπικών φυτών στους υγροτόπους της Αλυκής Πολιχνίτου. Η εξόρμηση ξεκίνησε από την πλευρά της Αλυκής κοντά στον Οικισμό της Σκάλας Πολιχνίτου. Οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν στον περιμετρικό χωματόδρομο απέναντι από την Αλυκή, όπου παρατηρήσαμε ποικιλία πουλιών που βρίσκονταν στον υγρότοπο για συλλογή τροφής.
Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων με την καθοδήγηση των στελεχών της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, χρησιμοποιώντας τον ειδικό εξοπλισμό για την ορνιθοπαρατήρηση (κιάλια, τηλεσκόπια).
Παρατηρήσαμε αρκετά Φλαμίνγκο, Βαρβάρες, Αβοκέτες, Ασημόγλαρους και ένα σμήνος από Λιμόζες. Με μεγάλο ενθουσιασμό παρατηρήσαμε 3 ενήλικες Μαυροπελαργούς και 1 νεαρό άτομο να αναπαύονται πάνω στις νησίδες των υγροτόπων. Επίσης παρατηρήσαμε λευκοτσικνιάδες, κορυδαλλούς, και σταχτοκουρούνες αλλά και μικρότερα πουλιά όπως οι κοριδαλοί και τα χελιδόνια.
Μερικά από τα πιο κοινά υπερυδατικά φυτά που παρατηρήσαμε στην εξόρμηση του Σαββάτου ήταν η Σαλικόρνια, η γλιστρίδα της λιμνοθάλασσας, οι φραγμίτες, το Αλόκνυμο το στροβιλοειδές και η Τριγλώχιν η βαρελοειδής, πέρα από την κοινή υγρολιβαδική βλάστηση.
Στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.