Εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ώρα 12.00-14.00 μ.μ.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξόρμηση παρατήρησης ανθισμένων άγριων ορχιδεών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Αυτή την εποχή το κατάφυτο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ντύνεται με τα πανέμορφα άνθη της άνοιξης, στολίζοντας με υπέροχα χρώματα το μνημείο παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς απολιθωμένων κορμών 20 εκατομμυρίων ετών.
Την περασμένη Κυριακή στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην περιοχή "Κυρία Απολιθωμένη", διοργανώθηκε εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παρατηρήσαμε το φυσικό πλούτο του Απολιθωμένου Δάσους και 8 σημαντικά είδη διαφορετικών ορχιδεών που βρίσκονται ήδη σε ανθοφορία, και δημιουργούν σαγηνευτικές εικόνες στο μοναδικό φρυγανικό τοπίο της περιοχής.
Η παρατήρηση των φυτών έγινε από τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια της βιολόγου του Μουσείου κα. Βασιλικής Κακάμπουρα. Πλήθος ανθισμένων ορχιδεών βρίσκονται συγκεντρωμένες σε μεγάλο αριθμό δίπλα στις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές του πάρκου, δίνοντας τη δυνατότητα να παρατηρηθούν από κοντά και να αναγνωριστούν με προσοχή.
Δεκάδες ορχιδέες ανθίζουν αυτήν την εποχή βρίσκοντας καταφύγιο στο μνημείο φυσικής κληρονομιάς του Απολιθωμένου Δάσους μαζί με τις ροζ μαργαρίτες της Δυτικής Λέσβου, που έχουν στρώσει ένα μαγευτικό ροζ χαλί στις λιβαδικές του περιοχές.
Εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους το Πάρκο αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο για τη φυτική βιοποικιλότητα της περιοχής, και φυσικά για τις ορχιδέες, ενώ παράλληλα αναφερθήκαμε σε μερικές από τις σημαντικές ιδιότητες τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Οι ορχιδέες που είδαμε ήταν η Ορχιδέα του Λόφου (Anacamptis collina) και το υποείδος της Anacamptis collina subsp. leucoglossa με τα λευκά άνθη, η Σεραπιάς η ανατολική (Serapias orientalis subsp. Carica), το Σφυγκάκι (Ophrys tenthredenifera), και φυσικά μια από τις σημαντικότερες ορχιδέες της Λέσβου, η Ophrys lesbis.
Νέα εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει νέα παρατήρηση άγριων ορχιδεών το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην περιοχή «Μπαλή Αλώνια».
Η εξόρμηση παρατήρησης άγριων ορχιδεών θα πραγματοποιηθεί σε δύο ομάδες, η πρώτη στις 12 μ.μ. - 13.00 μ.μ. και η δεύτερη στις 13.00 μ.μ. – 14.00 μ.μ.
Αυτή την φορά θα ανακαλύψουμε ακόμη περισσότερες ανθισμένες ορχιδέες και νέα είδη ορχιδεών που δεν ανθοφορούσαν κατά την προηγούμενη εξόρμηση. Πρόκειται για είδη που άρχισαν να ανθοφορούν μερικές ημέρες αργότερα από τις υπόλοιπες ορχιδέες. Μέσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται η Όφρυς η μαστοφόρος, η Όφρυς η ομφαλόσχημος και αρκετά είδη του γένους Serapias.
Παράλληλα θα γνωρίσουμε και μερικά από τα ανθισμένα φυτά της πλούσιας χλωρίδας του Πάρκου που κοσμούν τις περιπατητικές διαδρομές και τα φρύγανα, απολαμβάνοντας τα πανέμορφα αρώματα και την ομορφιά τους στο μοναδικό γεωλογικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.
Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr