Εθελοντικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου από την Εθελοντική Ομάδα του Βριλησσού
Εντυπωσιασμένοι οι εθελοντές από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εθελοντικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου από την ομάδα 21 εθελοντών της φυσιολατρικής κίνησης «Βριλησσός».
Η εθελοντική ομάδα του Βριλησσού επισκέφτηκε τη δυτική Λέσβο από 21 έως 31 Αυγούστου συμμετέχοντας σε εθελοντικές εργασίες για διάνοιξη και καθαρισμό μονοπατιών. Η επίσκεψη και η συμμετοχή σε εθελοντικές εργασίες της ομάδας του Βριλησσού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας καλοκαιρινής εθελοντικής εργασίας της ομάδας. Πρόκειται για δράσεις που έχει ξεκινήσει η ομάδα από το 2005, διοργανώνοντας τα τελευταία 15 χρόνια εθελοντικούς καθαρισμούς και συντηρήσεις μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον σεβασμό του φυσικού πλούτου και των μνημείων λαϊκού πολιτισμού (μονοπάτια, πέτρινοι δρόμοι, αλώνια, ξερολιθιές κλπ).
Το πρόγραμμα των εθελοντικών εργασιών τους περιλάμβανε καθαρισμό μονοπατιών στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Οι εθελοντές μαζί με τους εργαζόμενους του Μουσείου, διάνοιξαν από ξερά χόρτα, κλαδιά, αστοιβιές και πέτρες το παλιό μονοπάτι και το σηματοδότησαν εκ νέου με λιθοσωρούς και κολωνάκια σήμανσης περιπατητικών διαδρομών, για την καλύτερη πρόσβαση του μονοπατιού από περιπατητές, παρατηρητές πουλιών αλλά και ποδηλάτες ορεινής ποδηλασίας.
Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας του Βριλισσού περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και γνώρισαν τους απολιθωμένους κορμούς των δένδρων και τα ριζικά συστήματα 20 εκατομμυρίων ετών. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τον γιγαντιαίο κορμό του δένδρου σεκόιας, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς του χώρους όπου είχαν την ευκαιρία μέσα από τη μεγάλη ποικιλία απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια να γνωρίσουν την εξέλιξη των φυτών, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.
Μετά το τέλος της επίσκεψής τους στο Απολιθωμένο Δάσος οι εθελοντές του Βριλησσού δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένοι από τις εργασίες τους και τη φιλοξενία του Μουσείου και η συμμετοχή τους σε εθελοντικές εργασίες ενός φυσικού μνημείου, όπως το Απολιθωμένο Δάσος, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Με μεγάλο ενθουσιασμό υποσχέθηκαν να επισκεφτούν ξανά την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους προκειμένου να συνεχίσουν τις εθελοντικές εργασίες τους καθαρίζοντας νέα μονοπάτια.