Skip to main content

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για "το Δεινοθήριο της Λέσβου" στη Θεσσαλονίκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην Προβλήτα Α στο λιμάνι, στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλή Μήτκα.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τόνισε τη σημασία παραχώρησης του κτιρίου για την δημιουργία και ανάπτυξη ενός σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας ανέφερε ότι ένα όνειρο πολλών δεκαετιών και πολλών ανθρώπων υλοποιήθηκε με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ομότιμος Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη. 

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναφέρθηκε στο μοναδικής επιστημονικής αξίας απολίθωμα του δεινοθήριου, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη εξαιρετικά σημαντική. 

 

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων και των επισκεπτών της έκθεσης στον εκθεσιακό χώρο από τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκθεματικές ενότητες και τα απολιθώματα.

 

Η έκθεση «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Η έκθεση «ΤΟ ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» είναι μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικό έκθεμα το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο Γαβαθά. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς Ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). 

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια. 

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Νίκο Ζούρο στα πλαίσια των δράσεων ανάδειξης του Γεωπάρκου Λέσβου με την ενίσχυση του ΕΣΠΑ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιουνίου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την έκθεση και την επιστημονική ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας (E-mail: forest.exhibition@gmail.com).

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις