Βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου
Βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις που καθιστούν τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος εκπαιδευτικό προορισμό για σχολεία από όλη την Ελλάδα υλοποιούνται από τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Oι εκπαιδευτικές δράσεις δεν αποτελούν απλές επισκέψεις στα αξιοθέατα, και ειδικότερα στα υπαίθρια πάρκα και στο Μουσείο, αλλά περιλαμβάνουν πλήθος δραστηριοτήτων που υλοποιούνται με επιστημονική καθοδήγηση και με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού παρατήρησης, εκπαιδευτικού υλικού, ειδικών οδηγών, εντύπων και καρτελών, ψηφιακών εφαρμογών και ειδικών τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων και την παρουσίαση τοπίων και γεωτόπων της Λέσβου και τέλος των ειδικών εκθεσιακών ενοτήτων και της σεισμικής τράπεζας για την προσομοίωση ισχυρών σεισμών.
Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων προετοιμάζουν την επίσκεψη και προσδιορίζουν τα αντικείμενα ενδιαφέροντος με τα οποία κάθε σχολείο επιλέγει να ασχοληθεί. Γίνεται με τον τρόπο αυτό η εκπαιδευτική δραστηριότητα μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους συμμετέχοντες.
Την εβδομάδα που πέρασε τρία σχολεία από την Αττική, το 2ο Λύκειο Καλυβίων, το ΓΕΛ Μελισσίων και το 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους υλοποιώντας βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωπάρκο Λέσβου και ειδικότερα δράσεις γνωριμίας με τις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις, την συντήρηση απολιθωμάτων και την προστασία από τον σεισμικό κίνδυνο.
Οι μαθητές του ΓΕΛ Μελισσίων επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους συνοδευόμενοι από την κα. Κ. Μπεντάνα, Μsc Γεωλόγο, Προισταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οι μαθητές των σχολείων Καλιβίων και Χαλανδρίου από τους Γεωλόγους κα E. Tσονίδου και Λ. Σαββέλο.
Οι μαθητές αρχικά επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στο Πάρκο, οι μαθητές των σχολείων περιηγήθηκαν στις περιπατητικές διαδρομές, ανάμεσα σε ιστάμενους αλλά και κατακείμενους κορμούς και ριζικά συστήματα, τα οποία βρίσκονται στη θέση αυτή εδώ και 20 εκατομμύρια έτη. Περιηγήθηκαν στα μοναδικά αυτά απολιθώματα μιλώντας για τη δημιουργία τους, αλλά και τις δράσεις προστασίας και ανάδειξής τους, όπως και της διαχείρισης του Απολιθωμένου Δάσους.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά και τα γεγονότα τα οποία το καθιστούν μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου μέσα από τη συζήτηση, τα εκθέματα και τις μακέτες γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου και της Λέσβου.
Ακολούθησε η ενημέρωσή τους για τα γεωλογικά φαινόμενα, τα οποία σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, αλλά επιπλέον ήρθαν σε επαφή με ειδικές εκθεσιακές κατασκευές, γραφιστικές αναπαραστάσεις, χαρτογραφικό υλικό, ορυκτά και πετρώματα και άλλα μοναδικά εκθέματα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων.
Οι μαθητές έλαβαν μέρος στην υλοποίηση δράσεων ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων που υλοποιεί το Τμήμα συντήρησης απολιθωμάτων του Μουσείου με τους συντηρητές Ν. Γραμμανόπουλο και Ε. Κουνιαρέλλη.
Συμμετείχαν επίσης στην εκπαιδευτική δράση για τον σεισμικό κίνδυνο στα πλαίσια του οποίου οι μαθητές γνώρισαν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτόν. Για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω, ακολούθησε η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο, στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα, είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2251047033, ή στέλνοντας e-mail, στο lesvospf@otenet.gr, ή μέσω της σελίδας μας www.lesvosmuseum.gr .