Skip to main content

6η Σεπτεμβρίου... «διπλή γιορτή» για τη Λέσβο!

Αβοκέτα
Καλαμοκανάδες

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΥΔΑΤΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ 

Συμμετοχή και στην παγκόσμια προσπάθεια των καταμετρήσεων

 

Η 6η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παρυδάτιων Πουλιών (Global Shorebird Day). Μια τέτοια επέτειος είναι «διπλή γιορτή» για τη Λέσβο, το νησί των υγροτόπων, καθώς τα πουλιά αυτά ζουν αποκλειστικά σε τέτοιες περιοχές. 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής οργάνωσαν δύο απογευματινές εξορμήσεις στην Αλυκή Καλλονής το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021. Έναν υγρότοπο που το διάστημα που διανύουμε λειτουργεί ως σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός των πουλιών που διέρχονται από την περιοχή του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας και έχουν στόχο να βρεθούν για να ξεχειμωνιάσουν στην νότια Αφρική και δυτική Ασία.

Οι εξορμήσεις ξεκίνησαν από το παρατηρητήριο στη ΒΔ γωνία της Αλυκής όπου οι θερμάστρες έχουν το κατάλληλο (μικρό) βάθος νερού ώστε να μπορούν τα παρυδάτια να τραφούν. Εκεί παρατηρήσαμε κοπάδια από Αβοκέτες (περίπου 150 στο σύνολό τους) να τρέφονται μέσα στο νερό μαζί με διάσπαρτα άτομα από Ποταμοσφυριχτές, Θαλλασοσφυριχτές, Αμμοσφυριχτές και Νανοσκαλίδρες, που προτιμούν τα λασποτόπια στο όριο του νερού και τις μικρές αμμονησίδες. 

Στη συνέχεια μετακινηθήκαμε νότια και σε άλλες νησίδες από πέτρες και τα διαχωριστικά της Αλυκής εντοπίσαμε Τουρλίδες και Αργυροπούλια αλλά επίσης και Κοκκινοσκέληδες και Πρασινοσκέληδες. Στο τέλος των εξορμήσεων και με ιδιαίτερες προφυλάξεις (διατήρηση επαρκούς απόστασης και προσοχή στις κινήσεις μας) παρατηρήσαμε το σημείο όπου κουρνιάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας οι Πετροτουρλίδες, ένα είδος παρυδάτιου που δραστηριοποιείται κατά το σούρουπο.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παρυδάτια πουλιά, είναι μεταναστευτικά. Αυτό σημαίνει πως το μισό διάστημα κάθε χρόνου μετακινούμενα μεταξύ των περιοχών όπου φωλιάζουν και των περιοχών όπου ξεχειμωνιάζουν. Το πέρασμα τους από την περιοχή μας εξελίσσεται δύο φορές το χρόνο, κάθε τέλη Μαρτίου και μέσα Μαΐου και ξανά μέσα Ιουλίου με τέλη Σεπτεμβρίου. 

Πέραν των εξορμήσεων, το επιστημονικό προσωπικό του ΚΠΕΝ Καλλονής ολοκήρωσε στις 7 Σεπτεμβρίου το επταήμερο καταγραφών σε υγρότοπους της Λέσβου. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε δημοσιοποίηση της προσπάθειας καταγραφών (μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στους ξένους παρατηρητές πουλιών που βρίσκονται αυτό τον καιρό στο νησί μας και αρκετοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.  Σκοπός είναι να καταχωρηθούν  οι μετρήσεις αυτές στην παγκόσμια βάση δεδομένων του προγράμματος (Global Shorebirds Count 2021). Τα περισσότερα είδη παρυδάτιων πουλιών είναι προστατευόμενα και σίγουρα απειλούμενα, σε όλο τον κόσμο. Τέτοιου είδους καταγραφές διενεργούνται από εθελοντές και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να μελετηθεί η εξάπλωση, η αφθονία και οι τάσεις των πληθυσμών τους, αποτελούν το βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση των πιέσεων που δέχονται και το σχεδιασμό των δράσεων προστασίας τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες: www.lesvosbirds.gr και facebook.com/kpenkallonis

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις