Μουσείο Σίγρι - Γεωπάρκο

28/05/2024 - 16:30

100 στελέχη Γεωπάρκων από 48 χώρες στη Λέσβο - Εδώ συγκεντρώνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των Γεωπάρκων

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων οργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων, με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Βιώσιμη Διαχείριση», το οποίο πραγματοποιείται στη Λέσβο από 27 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2024

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων αποτελεί την κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο και οργανώνεται από την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων οργανώνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης.

Η τελετή έναρξης του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καλωσόρισε τους συμμετέχοντες που βρέθηκαν στη Λέσβο από όλο τον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσου συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συμμετέχοντες σε δύο γλώσσες και αναφέρθηκε στην αξία της Λέσβου ως παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO καθώς και στη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στις δράσεις του Μουσείου για συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και ανάδειξης των μοναδικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου Λέσβου και την παραχώρηση του ΚΠΕΝ Καλλονής στο Μουσείο για την ανάπτυξη των δράσεων ορνιθοπαρατήρησης.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Π. Χριστόφας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρόθεση για στενή συνεργασία που έχει ξεκινήσει με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών και της πλούσιας γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής του Δήμου Μυτιλήνης.

γ

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Τ. Βέρρος στο χαιρετισμό του τόνισε στη σημασία του θεσμού των γεωπάρκων αλλά και την πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου για ανάπτυξη της συνεργασίας με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη φιλοξενία του Διεθνούς Σχολείου στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Καλλονής.

η

φ

Χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.

Ακολούθησε χαιρετισμός μέσα από διαδικτυακή σύνδεση από την κα. Π. Μπιθαρά εκ μέρους της Πρόεδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνης Τζιτζικώστα, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προγράμματος της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τόνωση του τουρισμού, την κινητοποίηση των τοπικών.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Ν. Σουλακέλλη, στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη,  στο Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Π. Χριστόφα και το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Τ. Βέρρο για τη συνεργασία και υποστήριξη των δράσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της αναγνώρισης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και την οργάνωση του Σχολείου Γεωπάρκων. 

γ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Έργων Χρ. Χατζηκυριαζής και Επιχειρηματικότητας Π. Βρουλής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης Π. Προβέτζας, οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού Ν. Γιαννάκας, Παιδείας Ελ. Κοτσώνης και Πολιτισμού Ερ. Χιωτέλλη του Δήμου Μυτιλήνης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ζ. Ιωακείμ, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Τ. Θεοφανέλλης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθ. Xiaochi Jin (Κίνα), Ομ. Καθ. Ibrahim Komoo (Μαλαισία), Καθ. Jianping Zhang (Κίνα), Δρ. Kristin Rangnes (Νορβηγία), Δρ. Marie-Luise Frey (Γερμανία), κ. Driss Achbal (Μαρόκο), κ. John Calder (Καναδάς), κα. Kana Furusawa (Ιαπωνία), Καθ. Artur Sá (Ισπανία) καθώς και ο Καθ. Setsuya Nakada (Ιαπωνία), Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο κ. Μπάμπης Φασουλάς, Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, η κα. Emmaline Rosado (Μεξικό), Συντονίστρια του Δικτύου Γεωπάρκων Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Δρ. Asier Hilario (Ισπανία), Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Γεωκληρονομιάς της IUGS.

Στο Σχολείο συμμετέχουν περισσότερα από 100 στελέχη γεωπάρκων, στελέχη στον τομέα του τουρισμού, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίων από 48 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αγγλία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γκάμπια, τη Γκάνα, τη Γερμανία, τη Δανία, το Εκουαδόρ (Ισημερινός), τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κένυα, την Κίνα, την Κούβα, την Κροατία, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, το Μεξικό, τη Ναμίμπια, τη Ν. Αφρική, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, τη Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρουάντα, τη Ρωσία, τα νησιά Σαμόα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Ταϊλάνδη, την Τανζανία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Ελλάδα.

φ

Οι εργασίες του Διεθνές Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ παράλληλα προβάλει την Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο. 

Μοιράσου το άρθρο!