Skip to main content
|

Ποιοι εκβίασαν το Χρήστο Βαλασσέλη;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Σήμερα Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 στην εκπομπή της Μαρίας Λημναίου στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΟΛΟΣ  καλεσμένος ήταν ο  Χρήστος Βαλασέλλης σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ο δημιουργός του Jazler - πρόγραμμα διαχείρισης ραδιοφωνικής ροής - με τεράστια επιτυχία σε όλο το κόσμο -μίλησε για την ιστορία του συγκεκριμένου προγράμματος και για  τα μελλοντικά του σχέδια. Από τα καλύτερα σημεία της συνέντευξης ήταν όταν εξήγησε γιατί το πρόγραμμα  ονομάστηκε "Jazler".  Το πρόγραμμα στις αρχικές δοκιμές δεν ανταποκρινόταν τόσο καλά στις απαιτήσεις του δημιουργού του και η φίλη του Χρήστου χαρακτήρισε  το πρόγραμμα "τζασλεμένο"  ... αυτό ήταν , το πρόγραμμα είχε αποκτήσει όνομα!!!

Αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η αποκάλυψη του Χρήσου Βαλασέλλη ότι πριν μερικά χρόνια είχε πέσει θύμα εκβιασμού από χάκερ οι οποίοι του ζήτησαν χρήματα ώστε να μην διοχετεύσουν στην αγορά "σπασμένο" το Jazler.  Τελικά ο Χρήστος Βαλασσέλης  συμφώνησε μαζί τους  και ... σ' ένα μπαρ της Βραζιλίας φίλος του Χρήστου  πλήρωσε τους  χάκερ! 

Λίγους μήνες μετά λαμβάνει ένα email και... οι χάκερ επισήμαναν  μερικά κενά ασφαλείας στο πρόγραμμα.

"Έπεσες σε καλούς χάκερ" σχολίασε η Μαρία Λημναίου.

--------------------------------------

Αναλυτικά η ιστορία του "Jazler" όπως είχε παρουσιαστεί στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ"

τα μέσα της δεκαετίας του '90 άνοιξε ραδιοφωνικό σταθμό στη Μυτιλήνη. Τότε, εκείνος και οι συνεργάτες του ήταν αναγκασμένοι να παίζουν το πρωί μουσική από CD και δίσκους και το βράδυ από κασέτες.

Κάποια στιγμή έπεσε τυχαία στα χέρια του ένα ιταλικό πρόγραμμα, το οποίο αναπαρήγαγε τα τραγούδια από επιλεγμένη λίστα και διέθετε ειδική ρύθμιση για το χρόνο των διαφημίσεων. Επικοινώνησε με την εταιρεία και ζήτησε να το αγοράσει, το κόστος όμως ήταν πολύ μεγάλο και πόσω μάλλον για έναν μικρό σταθμό, ο οποίος βρισκόταν στο ξεκίνημα του.

Ο Χρήστος Βαλασέλλης είναι σήμερα 35 ετών, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού στη Μυτιλήνη και DJ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, όταν θέλησε να βελτιώσει την τεχνολογική δομή του ραδιοφωνικού του σταθμού, βρέθηκε προ εκπλήξεως, αφού το ποσό που του ζητήθηκε για την αγορά του ιταλικού προγράμματος... άγγιζε το 1.000.000 δραχμές.

«Το 1997 ήρθε στα χέρια μου ένα CD-DEMO ενός Ιταλικού προγράμματος ραδιοφωνικού αυτοματισμού που το δοκίμασα στο ένα και μοναδικό computer που είχα για μοντάζ ήχου. Εντυπωσιάστηκα. Αμέσως επικοινώνησα με την εταιρεία για να το αγοράσω και μου είπαν ένα εξωφρενικό, για την εποχή, ποσό. Μη έχοντας άλλη επιλογή και γνωρίζοντας από μικρός τη γλώσσα του προγραμματισμού, ξεκίνησα και έφτιαξα ένα βασικό πρόγραμμα που έπαιζε MP3» λέει ο κ. Βαλασέλλης και τονίζει πως με την πάροδο των μηνών άρχισε να προσθέτει σε αυτό και διάφορες άλλες λειτουργίες.

Το υψηλό κόστος για την αγορά του ιταλικού προγράμματος και η επιτακτική ανάγκη για τη χρήση κάποιου αντίστοιχου στάθηκαν η αφορμή για τη δημιουργία του jazler.

«Όταν έφτασε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, φίλοι και γνωστοί, με παρότρυναν να το διορθώσω λίγο οπτικά και να το κυκλοφορήσω στην αγορά. Έτσι, με κάποια χρήματα που είχα στην άκρη, έβγαλα δικό μου CD-DEMO και το έστειλα ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα. Σιγά- σιγά είχα ανταπόκριση, οπότε το 2000 δημιούργησα και το διεθνές σάιτ, το www.jazler.com, όπου ξεκίνησα να το διαθέτω πια για όλο το κόσμο» αναφέρει.

Από ποιους χρησιμοποιείται

Δεν είναι μόνο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα νυχτερινά μαγαζιά που χρησιμοποιούν το jazler. Σύμφωνα με τον κ. Βαλασέλλη, όλοι οι σταθμοί του ηλεκτρικού, πολλά ξενοδοχεία και πλοία κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος. «To jazler είναι ένα πρόγραμμα μουσικού και ραδιοφωνικού αυτοματισμού που χρησιμοποιείται κυρίως σε ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και σε μέρη που χρειάζεται 24ωρη μουσική, όπως καφετέριες ξενοδοχεία, διαδικτυακά ραδιόφωνα. Παίζει την κατάλληλη μουσική ανάλογα με την ημέρα και ώρα που έχουν προγραμματιστεί οι κατηγορίες τραγουδιών και δεν επαναλαμβάνει για ορισμένο χρονικό διάστημα τον ίδιο καλλιτέχνη. Επιπλέον, παίζει προγραμματισμένες διαφημίσεις τις ώρες που χρειάζεται, χωρίς την παρουσία κάποιου τεχνικού» λέει.

Μπορεί ο δημιουργός του jazler να είναι Έλληνας, όμως το κοινό του δεν είναι μόνο ελληνικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει κατορθώσει να γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές στο είδος του, ανάμεσα σε 100 αντίστοιχα προγράμματα, παγκοσμίως. Μάλιστα τις πρώτες θέσεις των πιο πιστών οπαδών του κατέχουν η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γαλλία. «Η ζήτηση στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει χώρα που να μην το έχει αγοράσει έστω και μία φορά. Η Αμερική και η Αγγλία ωστόσο, έχουν τη τιμητική τους» λέει ο κ. Βαλασέλλης. Προσθέτει μάλιστα, πως τα περισσότερα πανεπιστημιακά ραδιόφωνα σε Ευρώπη και Αμερική επιλέγουν το jazler. Το έχει αγοράσει το Βατικανό για αποστολές στην Αφρική, ώστε να το εντάξουν στο στήσιμο ραδιοφωνικών σταθμών εκεί, ενώ χρησιμοποιείται και από τα Ηνωμένα Έθνη για το ψυχαγωγικό κομμάτι στρατιωτικών αποστολών».

Αποκλειστικός προμηθευτής το ίντερνετ

«Χάρη στο ίντερνετ, το jazler έγινε ιδιαίτερα γνωστό και εγώ δεν αναγκάστηκα να φύγω από το νησί, να αφήσω φίλους, οικογένεια και το σταθμό για να ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο με την προώθηση του» τονίζει ο  δημιουργός του προγράμματος.

Αποκλειστικός «προμηθευτής» του jazler είναι το ίντερνετ. Ο κ. Βαλασέλλης διαθέτει το πρόγραμμα μόνο από το σάιτ, στο οποίο όμως δεν είναι πλήρες, για να μην μπορούν να επιτίθενται εύκολα οι χάκερς. «Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν το πρόγραμμα από το διαδίκτυο. Με ένα download, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά για 30 μέρες. Αν μείνουν ικανοποιημένοι, τους στέλνουμε ταχυδρομικώς τον απαραίτητο κωδικό και το αγοράζουν. Υπάρχουν όμως και διάφορες δωρεάν εκδόσεις του προγράμματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το κόσμο» λέει και προσθέτει ότι το κόστος του jazler κυμαίνεται από 150 έως 1000 ευρώ, τιμή που εξαρτάται από την εκδοχή του προγράμματος που θα προτιμήσει ο αγοραστής. «Στη χαμηλότερη τιμή βρίσκεται η εκδοχή του jazler που διαθέτει την απλή λίστα τραγουδιών, ενώ όσο περισσότερες ρυθμίσεις και δυνατότητες προστίθενται, τόσο αυξάνεται και η χρηματική αξία» εξηγεί

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία