Λήμνος

05/02/2014 - 13:49

ΕΠΑ.Λ. Μύρινας: Επίσκεψη στη Alella της Ισπανίας

ΕΠΑ.Λ. Μύρινας: Επίσκεψη στη Alella της Ισπανίας

trong>«ΕΠΑ.Λ. Μύρινας: Επίσκεψη στη Alella της Ισπανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Comenius»

Καθηγητές και μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Μύρινας που εργάζονται για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Landscape as a Mirror», «Το τοπίο ως καθρέφτης», ταξίδεψαν στην πόλη Alella της Ισπανίας και παρευρέθηκαν στην έκτη προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος, στο διάστημα από τις 21 έως 26 Ιανουαρίου 2014. Το ΕΠΑ.Λ. Μύρινας, μέλος της ομάδας των οκτώ σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα πολυμερούς σχολικής σύμπραξης, εκπρόσωποι των οποίων φιλοξενήθηκαν στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2013, εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Μπαρμπάδη Αθανάσιο, Σπυριδάκη Μαρία και Σωτηρέλη Ιωάννη και από τους καθηγητές Περιστεράκη Μιχαήλ και Τσιριγώτη Χαρίκλεια. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ισπανία, Γαλλία (Μαρτινίκα), Γερμανία, Τσεχία, Ρουμανία, Πορτογαλία (Αζόρες) και Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης, μετά από περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής, Institut d’Alella, οι μαθητές παρουσίασαν την εργασία που είχαν προετοιμάσει με θέμα: «Ο τόπος, η πόλη και το σχολείο μας», και «Μύθοι και θρύλοι του τόπου μας» σε όλους τους συμμετέχοντες, καθηγητές και μαθητές. Μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στην προβολή των χωρών και της σημασίας της Ευρωπαϊκής σχολικής σύμπραξης. Διοργανώθηκε λοιπόν η Ημέρα Comenius, εκδήλωση κατά την οποία στήθηκαν τραπέζια με τη σημαία, τοπικά προϊόντα και πληροφοριακά έντυπα κάθε τόπου, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να παρουσιάσουν τον τόπο τους αλλά και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με όλους τους υπόλοιπους μαθητές και καθηγητές του σχολείου υποδοχής καθώς και των υπόλοιπων συμμετεχουσών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και τα χαρακτηριστικά του. Ξεναγήθηκαν στην πόλη της Βαρκελώνης, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ιστορικό της κέντρο (Γοτθική συνοικία, εκκλησία Sagrada Familia) αλλά και άλλα τουριστικά αξιοθέατα (το πάρκο Guell, τον πεζόδρομο La Rambla, τον λόφο Montjuic, το Ολυμπιακό χωριό, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας, τη Barceloneta). Ακόμη περιηγήθηκαν στην πόλη της Alella, όπου έτυχαν υποδοχής από τον δήμαρχο της πόλης, ξεναγήθηκαν σε οινοποιείο της περιοχής, επισκέφθηκαν ένα φημισμένο παραθαλάσσιο χωριό, το Cadaqués, και ξεναγήθηκαν στο μουσείο του γνωστού και ιδιόρρυθμου ζωγράφου Salvador Dali στην πόλη Figueres.

Για άλλη μια φορά, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν σε οικογένειες μαθητών του σχολείου υποδοχής και έτσι να έρθουν σε άμεση επαφή με την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των ντόπιων μαθητών και οικογενειών, να επικοινωνήσουν με μαθητές από όλες τις χώρες - μέλη της ομάδας εξασκώντας έτσι την αγγλική γλώσσα και αποκτώντας γνώσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι δε καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του σχολείου και να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους αποκτώντας γνώση για την εκπαιδευτική διαδικασία και τον πολιτισμό της χώρας.

Φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και εμπειρίες παρουσιάστηκαν μετά την επιστροφή στους καθηγητές και μαθητές του σχολείου.

Μοιράσου το άρθρο!