Skip to main content
|

"Ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου και αξιοποίησή τους για τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαρούλα» στη Μύρινα Λήμνου

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 & ώρα 6 μ.μ.

 

Εκδήλωση με θέμα ‘’Ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου και αξιοποίησή τους για τουριστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες’’ θα πραγματοποιηθεί στη Μύρινα της Λήμνου την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 & ώρα 6 μ.μ. 

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαρούλα».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου».

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας VR για την ανάδειξη των γεω-μνημείων της Λέσβου.

Δηλώσεις  συμμετοχής πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική φόρμα: 

Η Πράξη «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών 

προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου» 

Η Λήμνος διαθέτει μια σειρά γεώτοπων που αντανακλούν την πολύπλοκη γεωιστορική εξέλιξη του νησιού και γενικότερα της περιοχής του Βορειανατολικού Αιγαίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο καθώς και οι ηφαιστειακοί γεώτοποι του νησιού.

Για την ανάδειξη και προβολή του μεγάλου πλούτου των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου πραγματοποιήθηκαν ειδικές δράσεις καταγραφής, ψηφιακής ανάδειξη και προβολής των γεω-μνημείων της Λήμνου στο πλαίσιο της ενταγμένης στο Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» Πράξης «Δημιουργία – λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου», η οποία υλοποιήθηκε με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η υλοποίηση της πράξης περιλαμβάνει τη χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων για τη διάσωση και προβολή του μοναδικού πλούτου γεωλογικών μνημείων και τοπίων φυσικού κάλλους, οικοτόπων και πολιτιστικών μνημείων της και τη διάθεσή του υλικού στους επισκέπτες. Επίσης, περιλαμβάνει μία σειρά από εφαρμογές, οι οποίες πέρα από τον κύριο χαρακτήρα τους που είναι η διάσωση, η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση υλικού αναφορικά με τα γεωλογικά μνημεία της Λήμνου, δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να ανακαλύψει γεωλογικά τεκμήρια, να συνεισφέρει με τις δικές του εμπειρίες και γνώσεις και γενικά να διαδράσει με τις εφαρμογές.

Ειδικά για την ανάδειξη και προβολή των γεωλογικών μνημείων της Λήμνου δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.lemnosgeomonuments.gr με συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες για τον επισκέπτη της Λήμνου, τους εκπαιδευτικούς και ειδικές ομάδες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν πιο ειδικευμένες πληροφορίες για το νησί. 

Προκειμένου να ενισχυθεί επί τόπου η «εμπειρία του χρήστη», δημιουργήθηκε επίσης εφαρμογή περιήγησης για έξυπνα κινητά με οπτικό, ηχητικό και AR/ υλικό. Όλα τα παραπάνω αναπτύχθηκαν με χρήση εξελιγμένων τεχνολογικά εργαλείων, αλλά και ιδιαίτερη έμφαση στο φιλικό προς το χρήστη σχεδιασμό, καθώς και στη βιωσιμότητά του.

Επιπλέον η ανάδειξη και αξιοποίηση του υλικού σε συνδυασμό με την ανάδειξη του

γεωπεριβάλλοντος μπορεί να προσδώσει επίσης συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, στο Ρουσοπούλι δημιουργήθηκε το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης για το Απολιθωμένο Δάσος και τους Γεωτόπους της Λήμνου που παράλληλα στόχος είναι να αποτελέσει και κέντρο ενημέρωσης για ειδικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, γεωτουρισμός, αγροτουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός κλπ). 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

18.00 – 18.30 

Έναρξη - Χαιρετισμοί

Καλωσόρισμα εκ μέρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη 

Χαιρετισμός Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Βορείου Αιγαίου  κα. Αικατερίνης Στρατάκη

Χαιρετισμός εκπροσώπου Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» 

 

18.30 – 19.00

Καταγραφή και ανάδειξη γεωμνημείων Λήμνου 

Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

19.00 – 19.15

Δημιουργία – λειτουργία Ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεω-μνημείων Λήμνου 

Ηλίας Βαλιάκος / Προϊστάμενος Τμήματος Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Έργων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

19.15 – 19.30

Ηλεκτρονικές εφαρμογές γεω-μνημείων της Λήμνου 

Σπύρος Τσαφαράς / ΤΕΤΡΑGON Α.Ε.

 

19.30 – 19.45

Αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων της Λήμνου για εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Κωνσταντίνα Μπεντάνα / Προϊσταμένη Τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

19.45 – 20.00

Συζήτηση 

 

20.00

Θα ακολουθήσει κέρασμα στο φουαγιέ του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου «Μαρούλα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις