Skip to main content
|

Οι τζιχαντιστές προελαύνουν, οι Ιρακινοί τρέχουν να σωθούν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Οταν το Ραμάντι κατελήφθη για πρώτη φορά από τζιχαντιστές πριν από εννέα χρόνια, το υπόλοιπο Ιράκ γρήγορα διολίσθησε στο χάος. Τώρα «οι Ιρακινοί προσπαθούν να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η πόλη έπεσε για δεύτερη φορά, με κάποιους να προβλέπουν ότι η απώλεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο καταστροφική αυτή τη φορά», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Την περασμένη Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το Ραμάντι αφότου οι ιρακινές ομοσπονδιακές στρατιωτικές δυνάμεις και αστυνομικοί αποσύρθηκαν από τα κυβερνητικά κτίρια και βάσεις που κατείχαν όταν δέχθηκαν την επίθεση των τζιχαντιστών. Οι τζιχαντιστές, αν και δεν ήταν περισσότεροι σε αριθμό από τις δυνάμεις ασφαλείας, είχαν περισσότερα όπλα και έτσι κατάφεραν να απομακρύνουν τους περίπου χίλιους αστυνομικούς και στρατιώτες από την περιοχή.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του Ισλαμικού Κράτους μετά την πτώση της Μοσούλης πριν από περίπου έναν χρόνο. Υπουργοί και παραστρατιωτικοί ηγέτες κινητοποίησαν τις σιιτικές πολιτοφυλακές τη Δευτέρα με σκοπό να ταξιδέψουν από τη Βαγδάτη ως το Ραμάντι και να πολεμήσουν τους περίπου 400 τζιχαντιστές που τώρα ελέγχουν την πόλη. Ηταν τέτοια η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα που η πιθανότητα σιίτες μαχητές να μεταβούν σε μια κατά βάση σουνιτική περιοχή δεν συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους κατοίκους του Ραμάντι, οι οποίοι ως και την κατάληψη της πόλης τους από τους τζιχαντιστές απέρριπταν τον ρόλο των πολιτοφυλακών αλλού στη χώρα.

«Φταίνε η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές»

«Αυτοί που φταίνε για αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές στο Ραμάντι» είπε ο Σάλεχ Εράκι, αστυνομικός που έφυγε από την πόλη όταν σκοτώθηκε ο αδελφός του στις μάχες την περασμένη Κυριακή. «Ο στρατός δεν έχει διάθεση να πολεμήσει. Περίμεναν το Ισλαμικό Κράτος να επιτεθεί. Δεν είναι καλά εξοπλισμένοι σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. (...) Υπάρχουν πολλοί σουνίτες μέσα στην πόλη που θέλουν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν έχουν όπλα. Η μοναδική μας ελπίδα είναι να έχουμε πραγματική υποστήριξη από τους Αμερικανούς» προσέθεσε.

Το Ραμάντι, που βρίσκεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού και ενός αυτοκινητοδρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τα σύνορα της Ιορδανίας και της Συρίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία 12 χρόνια, μετά την εισβολή των Αμερικανών στη χώρα. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι ξένοι μαχητές που περνούσαν στη χώρα από τη Συρία το διάστημα 2003-2007 και τον τελευταίο χρόνο τη διεκδικούσαν τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι μαχητές που έφθαναν εκεί από το δυτικό τμήμα του Ιράκ. Οι σουνίτες φυλετικοί ηγέτες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προστασία της πόλης  και το 2006, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, κατάφεραν να διώξουν από την περιοχή το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, πρόδρομο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σεΐκ Μοχάμεντ Σάλεχ αλ Μπαχάρι, φυλετικός ηγέτης του οποίου οι μαχητές πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε ότι η πτώση της πόλης είναι μια αντανάκλαση μιας δεκαετίας παραμέλησης τόσο από τη σιιτική κυβέρνηση όσο και από τους σουνίτες φυλετικούς ηγέτες. «Εχουμε κουραστεί, θέλουμε ασφάλεια και να μπορούμε να περπατάμε στους δρόμους μας. Είμαστε κουρασμένοι, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε και η κυβέρνηση αποτελείται από κλέφτες και αδαείς ανθρώπους» είπε ο Αλ Μπαχάρι.

«Μακρύς και δύσκολος ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος»

Σύμφωνα με τον Ιχσάν Σιμάρι, πολιτικό αναλυτή με έδρα τη Βαγδάτη, η πτώση του Ραμάντι ήταν το προειδοποιητικό καμπανάκι για τους κατοίκους του Ιράκ που είχαν πειστεί από την κυβέρνηση ότι η εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους πήγαινε καλά, ειδικά μετά την ανακατάληψη του Τικρίτ. «Οι Ιρακινοί παρασύρονται εύκολα από τα συναισθήματά τους και πίστεψαν σε μια γρήγορη νίκη, αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε στο Ραμάντι» λέει. Και προσθέτει: «Τώρα πείστηκαν ότι ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Τους πήρε καιρό για να καταλάβουν αυτή τη σκληρή πραγματικότητα».

Οι πολιτοφυλακές των σιιτών είναι πολύ πιο ισχυρές από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, τόσο σε αριθμό όσο και σε επιρροή. Με την υποστήριξη του Ιράν πρωτοστατούν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους από τον περασμένο Ιούνιο και συχνά υπερτερούν σε σχέση με τις ιρακινές δυνάμεις, αλλά είναι οι τελευταίες που λαμβάνουν τα εύσημα για τις επί μέρους νίκες έναντι των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τον Σιμάρι, οι σιίτες πολιτοφύλακες είναι πιο ισχυροί επειδή διακατέχονται από μια συγκεκριμένη ιδεολογία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τον ιρακινό στρατό.

 

tovima.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις