Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Στρογγυλή Τράπεζα του προγράμματος EQUIROM, με στόχο την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού και την προώθηση της ισότητας για τους Ρομά, σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη των Ρομά (2020-2025).
Ο φορέας "Γέφυρες Τέχνης" συμμετείχε στην εθνική σύμπραξη του EQUIROM με εκπρόσωπο την ιδρύτρια και διαχειρίστρια, Άνχελα Αρμπελάεθ, συμβάλλοντας ενεργά στη συζήτηση για την αντιμετώπιση στερεοτύπων και της ρητορικής μίσους.
Η Στρογγυλή Τράπεζα αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για να συζητηθούν οι έρευνες του EQUIROM σχετικά με την «απεικόνιση των Ελλήνων Τσιγγάνων (Ρομά) στα Μέσα Ενημέρωσης», καθώς και η συνεργασία μεταξύ δημοσιογράφων, δημόσιων αρχών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ρομά. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελένη Τσετσέκου, ο νομικός και συντονιστής του EQUIROM στην Ελλάδα, Γιώργος Τσιακάλος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Πρόδρομος Πύρρος, καθώς και ο Βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο Συνήγορος του Παιδιού, επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης από την ΕΡΤ3, το CNN και την ΕΡΤ, κρατικοί φορείς, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστές και συμμετέχοντες από τα εργαστήρια του EQUIROM.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του φορέα "Γέφυρες Τέχνης" παρακολούθησε το επιστημονικό συνέδριο «Αντισημιτισμός και Αντιτσιγγανισμός: Οι ιστορικές ρίζες και οι κληρονομιές μετά το Ολοκαύτωμα», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας στην Ευρώπη (ΟΗΤΕ) και το Τμήμα Ρομά και Μετακινούμενων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας για τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκειακό Διάλογο.
Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την προαγωγή της ιστορικής μνήμης και της κατανόησης κοινωνικών ζητημάτων που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη σύγχρονη κοινωνία, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία στους/στις εκπαιδευτικούς για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Ο φορέας "Γέφυρες Τέχνης" είναι μέλος της Εθνικής Σύμπραξης του Roma Civil Monitor στην Ελλάδα (2021-2025) και από το 2024 αποτελεί συνεργαζόμενο μέλος του ERIAC, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου των Ρομά για την Τέχνη και τον Πολιτισμό με έδρα το Βερολίνο. Στόχος του φορέα είναι η ενίσχυση δράσεων που προάγουν την ιστορική μνήμη, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, καθώς και την καταπολέμηση φαινομένων μίσους και διακρίσεων.
Με προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών από νεαρή ηλικία, το έργο του φορέα "Γέφυρες Τέχνης" εφαρμόζει τις συστάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ): πρόληψη των διακρίσεων και ενίσχυση μιας κουλτούρας αλληλοσεβασμού και συμπερίληψης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που τιμά τη διαφορετικότητα και προάγει την ισότητα.