Κοινωνία

18/05/2024 - 14:29

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι!

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών,  στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά 

 

Ένα πραγματικό όνειρο πολλών, έγινε πραγματικότητα το απόγευμα της Παρασκευής 17 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», Ο ήρωας Βασίλης Παπαγιάννης, ο Ταγματάρχης Διοικητής του 1ου Τάγματος των Λέσβιων  στο 5ο Σύνταγμα του Αρχιπελάγους  που έπεσε μαζί με εκατοντάδες άνδρες από τη Λέσβο στη Μάχη του Σκρά στις 17 Μαΐου του 1918, «επέστρεψε» στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιόσκι. Εκεί όπου  η προτομή του είχε αρχικά στηθεί με έρανο ανάμεσα σε επιζήσαντες αλλά και οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών Λέσβιων συμπολεμιστών του. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ του 1929 «κατασκευάσθη, δαπάναις των συναδέλφων του ήρωος». Όπως είναι γνωστό, ακολούθησε η μεταφορά του στα μεταπολεμικά χρόνια στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου της Μυτιλήνης όπου και βανδαλίστηκε και καταστράφηκε. Καταστρεμμένη στέκει ακόμα στο πάρκο πραγματική ντροπή για τη Μυτιλήνη του σήμερα.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη η οποία ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού πριν ένα χρόνο αποδέχτηκε της πρόταση του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» για τη δημιουργία μιας νέας προτομής. Μαζί της στα αποκαλυπτήρια της προτομής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στρατής Μπαλάσκας. Ας σημειωθεί ότι η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου με απόφαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και της Αναστασίας Αντωνέλλη ανέθεσε σε δυο νέους γλύπτες από τη Λέσβο, στο Γιάννη Καλάργαλη και στον Κώστα Παυλιδέλλη να τη φιλοτεχνήσουν. Και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους όπως όλοι έδειξαν με το παρατεταμένο τους χειροκρότημα αμέσως μετά την αποκάλυψη της μαρμάρινης, από Πεντελικό μάρμαρο  προτομής, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό 

δ

δδδδ

σσ

Στην εκδήλωση, πέραν των αποκαλυπτηρίων της προτομής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Ταγματάρχη Παπαγιάννη και των Λέσβιων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Μάχη του Σκρά. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» Στρατής Μπαλάσκας, η Αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, Επίσης αναφορά στο χρονικό της ημέρας έγινε από τον Αντιστράτηγο ε.α Στρατή Χαραλάμπους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  καταθέσεις στεφάνων και μικρή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών που παρέθεσε η 98 ΑΔΤΕ.

δδδδ

Στη εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος με κληρικούς της Μητρόπολης, ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Αναστασία Αντωνέλλη, Μιχάλης Δήσος, Κώστας Αρώνης και Στρατής Κυρατζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, οι Αντιδήμαρχοι Εριφύλη Χιωτέλλη, Νίκος Γιαννάκας, Σωτήρης Μαρινάτος και Χρήστος Τσιβγούλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης Πανάγος Κουφέλος, η Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης, εκπρόσωποι άλλων Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, εκπρόσωποι συλλόγων αποστράτων και εφέδρων, εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι» και της Ένωσης Ποντίων και Φίλων Ποντίων Μυτιλήνης και φυσικά κάτοικοι της γειτονιάς.  

χχ

Ο Σύλλογος των κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» ευχαριστεί για την βοήθεια στην υλοποίηση της δράσης τον Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, το Δήμο Μυτιλήνης, τους εργαζομένους στην Αντιδημαρχία καθημερινότητας και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, το cine-Φυτόπολις και την 98 ΑΔΤΕ και το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Μυτιλήνης. 

 

δδδ

δδδδ

σσ

Μοιράσου το άρθρο!