Το νερό της Αγιάσου, η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής και... μια ιστορία κατάσχεσης για 6,24 ευρώ
ΕΝΑ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 6,24 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που στην Αγιάσο, χρειάστηκε να μεταφερθεί ένας νεκρός στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για να γίνει πιστοποίηση του θανάτου του και μάλιστα καλώντας ιδιώτη γιατρό ενώ ήταν μέσα στο νοσοκομείο, γιατί οι γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου δεν μπορούσαν να το κάνουν.
Τώρα ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταράξει την ήδη ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα στην κοινωνία της Αγιάσου λόγω της παντελούς εγκατάλειψης του χωριού από την δημοτική αρχή.
Ένας πιθανότατα ξάδερφος του εκλιπόντος (έχουν το ίδιο επώνυμο) απειλείται με κατάσχεση λόγω των υπερβολικών οφειλών του στη δημόσια οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ Μυτιλήνης).
Πιο συγκεκριμένα προ ημερών έλαβε ταχυδρομικώς μια Ατομική ειδοποίηση Ληξιπρόθεσμων Χρεών με θέμα ειδοποίηση κατάσχεσης.
Το αναφερόμενο ποσό για το οποίο προβλέπεται η κατάσχεση είναι 6,24 ευρώ συν 3,74 ευρώ προσαυξήσεις σύνολο 9,98.
Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις σχετικές προσκλήσεις για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών - παρότι ουδέποτε έχει παραλάβει άλλη ειδοποίηση και βεβαίως δεν γνωρίζει το αντικείμενο της οφειλής .
Και όμως είναι δυνατόν να απειλείται ένας φορολογούμενος για κατάσχεση έναντι αυτού του ευτελούς ποσού.
Είναι βέβαια σύνηθες την εποχή της κρίσης και της διακυβέρνησης της χώρας από τη τρόικα να συλλαμβάνουν μικρο-οφειλέτες του δημοσίου για να μπορέσει το σύστημα να αποκαταστήσει τα δικά του παιδιά.
Έτσι στους εφοριακούς από τους οποίους έκοψαν τα επιδόματα και μετά τους τα ξανάδωσαν πίσω, για την ακρίβεια τους κόψανε το 1/3 από τα επιδόματα και μετά μόλις έφρασε ο καιρός να εφαρμοστεί η διάταξη για να περικοπούν και τα υπόλοιπα 2/3 , η μείωση παραπέμφθηκε στις καλένδες με αποτέλεσμα οι εφοριακοί να εξακολουθούν να παίρνουν σήμερα 70-80% μεγαλύτερους μισθούς από τους προβλεπόμενους στο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπάλληλους.
Μετά οι υπάλληλοι του κοινοβουλίου, τα αξιοκρατικά διορισθέντα δικά μας παιδιά.
Κατόπιν ήρθε η σειρά των ένστολων που έπρεπε να πάρουν το μέρισμα τους.
Και τώρα έχουν πάρει σειρά όλοι οι λοιποί στυλοβάτες του συστήματος (οι αμειβόμενοι με τα ειδικά μισθολόγια στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πιθανότατα δικαστικοί κλπ). Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να δουλεύει ο εργαζόμενος με 400 ευρώ, έπρεπε να καταργηθούν οι συμβάσεις εργασίας και να πάμε προς τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, να φτάσουμε στους 1.500.000 ανέργους, για να είναι ευτυχής ο εργαζόμενος των 400 ευρώ.
Έτσι μέσα σε μια Αγιάσο που είναι σε νευρική κρίση, που οι κάτοικοι της είναι στα πρόθυρα της εξέγερσης λόγω κυρίως των προβλημάτων ύδρευσης, που δεν οφείλονται σε έλλειψη νερού αλλά στην αδυναμία διαχείρισης του, μια δημοτική αρχή αδύναμη και ανίκανη, που κάθεται ακίνητη και απλά περιμένει να περάσει ο χρόνος να παραδώσει στην επόμενη.
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου όταν κάηκε ένα μοτέρ και έμεινε το μισό χωριό επί 8-9 μέρες χωρίς νερό.
Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι το μοτέρ που κάηκε αλλά τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής η οποία έκανε 4-5 μέρες να στείλει ηλεκτρολόγο στην Αγιάσο να δεί τι συμβαίνει. Αργότερα οταν τα προβλήματα εγιναν πιο συχνα είπαν πως έφταιγε ο εργολάβος που κάνει τα έργα, μετά είχαμε τις βλάβες -στο δίκτυο, στις δεξαμενές, στις γεωτρήσεις , στις αντλίες-, τις διαρροές του δικτύου (σε πολλά μέρη είχαμε διαρροή νερού όλο το χειμώνα) τώρα μιλάνε και για δολιοφθορές. Και αν είναι δολιοφθορά ας έρθει ο εισαγγελέας.
Λές και αυτός που θέλει να κάνει τέτοιες καλλιέργειες θα είχε κάποιο κέρδος κόβοντας τα λάστιχα που τροφοδοτούν τις δεξαμενές.
Το γεγονός ότι απ’ ότι λέγεται ξεκινούν λάστιχα από τις δεξαμενές που κανείς δε ξέρει που καταλήγουν δεν αναφέρθηκε πουθενά. Έχει πάει κάποιος να κάνει αυτοψία.
Άραγε μήπως όλο αυτό είναι για να εξοικειώσουν τον Αγιασώτη στην ιδέα ότι πρέπει να πληρώσει το νερό του σε τριπλάσια τιμή.
Άλλωστε ας μη ξεχναμε οτι ο Δήμος της Αγιάσου λειτουργούσε καλα και χωρίς προβλήματα, με τα τιμολόγια του νερού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με έτοιμες μελέτες για έργα που ακόμα και σήμερα ο Καλλικρατικός Δήμος χρησιμοποιεί , και όλα αυτά χωρίς κανένα χρέος.
Μάλιστα συνεισέφερε στον Καλλικράτειο κορβανά ένα πόσο άνω των 100.000 ευρώ.
Αυτά όλα πρέπει να ξεχαστούν γιατί το μοντέλο αυτό κάτι θυμίζει σε όλους εμάς. Ειδικά σήμερα που όλοι ξέρουμε πόσο αποφασισμένοι είναι κάποιοι να ξεπουλήσουν στο ΤΑΙΠΕΔ, την Δημοτική Περιουσία της Αγιάσου, το δάσος της, τα ακίνητα της (μήπως άραγε τα έχουν ήδη δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ;) και γιατί όχι τα νερά της.
Τέλος γνωρίζει κανείς ότι ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς δίπλα στη κεντρική πλατεία είναι στο σκοτάδι, ενώ όλος ο Δημοτικός Φωτισμός της Αγιάσου ανάβει κατά τις 5:30 με 6:00. Με αποτέλεσμα επί 3 ώρες περίπου μέχρι τις 9:00 το βράδυ (περισσότερες από 3 ώρες) να ανάβουν όλες τα φώτα του οικισμού.
Ποιος τα πληρώνει όλα αυτά. (Μιλάμε για μία ρύθμιση που γίνεται πάντοτε λίγο πριν από το καλοκαίρι και χρόνια τώρα την έκανε ο ηλεκτρολόγος του πρώην Δήμου ο οποίος τώρα βγήκε στη σύνταξη). Τώρα δεν υπάρχει κανείς ηλεκτρολόγος στον Καλλικράτειο Δήμο να τη κάνει;
Κανείς αρμόδιος να μας απαντήσει;
Ο Εκλεγμένος Αντιδήμαρχος Αγιάσου έχει αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη. Έχει οριστεί ένας Αναπληρωτής του ο οποίος σπάνια έρχεται στην Αγιάσο. Και μένει ένας Πρόεδρος της Κοινότητας να βγάλει το φίδι από τη τρύπα. Και βέβαια να μη μπορεί να κάνει τίποτε, γιατί κανείς δεν του δίνει σημασία.
Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής για την Αγιάσο είναι ένας πίνακας που δημοσιεύθηκε πρίν μερικούς μήνες στον τύπο με τις κατανεμηθείσες πιστώσεις ανά Δ.Ε για το κόψιμο των χόρτων. Στην Αγιάσο με τον τεράστιο ορεινό της όγκο, διατέθηκε ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με όλες τις άλλες Δ.Ε. στις οποίες διατέθηκε κατά Μ.Ο το διπλάσιο.
Και έχει μείνει ένα ολόκληρο χωριό, το παλαίποτε κεφαλοχώρι της Αγιάσου στον Αυτόματο πιλότο. Και αναρωτιέται κανείς μήπως αυτό που έκανε -σε ανύποπτο χρόνο- ο προηγούμενος πρόεδρος της Αγιάσου να παραιτηθεί, ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Σίγουρα δεν ήταν λύση αυτό. Ίσως όμως να ήταν λύση εάν είχε βγεί επώνυμα και δημόσια να καταγγείλει αυτούς που δεν ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους.
Αυτά και θα επανέλθουμε.