Skip to main content
|

Μάχη στο ΣτΕ για τη Βάστρια: Δομή 5.001 ατόμων, περιβαλλοντική καταστροφή και Κυβερνητική αδιαφορία!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Συζητήθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά κυβερνητικής απόφασης που αφορά τη χωροθέτηση και κατασκευή δομής στη Βάστρια, καθώς και κάθε σχετικής πράξης. Το Δημόσιο ζήτησε την ακύρωση της δίκης, επικαλούμενο νέες κανονιστικές ρυθμίσεις που αυξάνουν τη χωρητικότητα της δομής σε 5.001 άτομα και επιτρέπουν την κοπή δέντρων σε προστατευόμενη δασική περιοχή. Παρά τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ που απαγόρευσαν το έργο και την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, οι εργασίες συνεχίζονται. Η Διοίκηση υποστηρίζει ότι η δομή πρέπει να κατασκευαστεί λόγω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αν και δεν πρόκειται να λειτουργήσει άμεσα. Οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας και ζητούν την άμεση έκδοση απόφασης αναστολής για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή.

 

Αναλυτικά ο Δικηγόρος κ. Λουκάς Αποστολίδης αναφέρει :

Συζητήσαμε σήμερα ενώπιον του ΣτΕ την αίτηση ακύρωσης κατά της α) της υπ’ αριθμ.364995 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Μετανάστευσης και Ασύλου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 701/5.9.2023 τεύχος τέταρτο με θέμα «Χορήγηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής-Κατάργηση άδειας χωροθέτησης και κατασκευής» και συγκεκριμένα των διατάξεων του άρθρου 1 αυτής καθώς και β) κάθε άλλης σχετικής με αυτήν πράξη, προγενέστερης ή μεταγενέστερης της προσβαλλόμενης.

Το Δημόσιο ζήτησε την ακύρωση της δίκης διότι έχουν εκδοθεί νέες κανονιστικές πράξεις οι οποίες αφορούν τα ακόλουθα :

i) Το μέγεθος στις δομές στην Βάστρια από 2.950 άτομα να γίνει 5.001 άτομα διότι υπάρχει δήθεν υποχρέωση προς τους ευρωπαικούς θεσμούς της χρηματοδότησης του έργου.

ii) Παραχώρηση άδειας παρέμβασης κοπής δένδρων διεύρυνσης οδού 1,5 χιλιόμεττων σε προστατευόμενη δασική έκτση και μάλιστα natura.

Χωρίς σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του 2022 του ΣτΕ καθώς και της απόφασης του ΣτΕ το 2023, που απαγόρευσε τη συνέχιση κατασκευής της δομής, τόσο στην θέση χωροθέτησης όσο και στον χώρο των συνοδών έργων. Χωρίς σεβασμό στην καθολική άρνηση των τοπικών κοινοτήτων, των Δήμων, της Περιφέρειας και άλλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, η Διοίκηση συνεχίζει τα έργα με κοπή δένδρων και διάνοιξης των αγροτικών δρόμων. Ο Υπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε στους φορείς «ότι θέλετε δεν θέλετε η δομή στη Βάστρια θα γίνει διότι έχουμε δεσμευθεί στην Ευρώπη που αδρά χρηματοδότησε το έργο». Και ο αντίλογος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου, μην ανυσηχείτε η δομή στη Βάστρια δεν θα λειτουργήσει, θα την έχουμε εφεδρεία. Για εφεδρεία θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το δάσικό οικοσύστημα, διότι πρέπει να δικαιολογήσουμε τα χρήματα της ευρωπαικής ένωσης και ασφαλώς και του ανάδοχου του έργου λέει ο Υπουργός.

Διαμαρτυρηθήκαμε προς το Δικαστήριο, διότι εδώ και δέκα μήνες έχουμε καταθέσει αίτηση αναστολής και ακόμη αναμένουμε να δικασθεί. Καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης τον Δεκέμβριο του 2024 καθώς και αίτηση αναστολής. Επισημαίνουμε να εκδικασθούν οι αιτήσεις αναστολής για να μην συνεχισθεί οποιαδήποτε εργασία στο έργο και πιστεύουμε βάσιμα ότι το Δικαστήριο θα ανταποκριθεί  στο αιτημά μας άμεσα.

Τονίσαμε ότι ο χρόνος τρέχει καταστροφικά για το περιβάλλον. Αν δεν δοθεί απόφαση για αναστολή κατασκευής του έργου, το έγκλημα θα ολοκληρωθεί για μια δομή που δεν θα λειτουργήσει αλλά θα είναι εφεδρική για 5.001 άτομα!!! Συνεπώς το νησί με το μοναδικό δάσος των 300.000 στρεμμάτων, θα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βέβαιου κινδύνου ολοκληρωτικής καταστροφής του δάσους. Ενός μοναδικού δασικού οικοσυστήματος. Δυστυχώς, όπως τονίσαμε στο Δικαστήριο οι τοπικές Κοινότητες είναι θεσμικά ανοχύρωτες. Η κεντρική εξουσία αδιαφορεί, δεν υπολογίζει τη φωνή, την οργή αλλά και τις δικαιολογημένες απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

Μονόδρομος, στην άρνηση της κεντρικής εξουσίας οι φορείς και οι τοπικές κοινότητες προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη για την προστασία του δασικού και αστικού οικοσυστήματος. Ο σεβασμός της Πολιτείας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, που δοκιμάζεται από τα κύματα μεταναστών, προσφύγων στην ταραγμένη Μεσόγειο, πρέπει να είναι έμπρακτος  και όχι με λόγια και δώρα όπως «δομές εφεδρείας».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις