Skip to main content
|

Η Χαρά είναι το λαμπρό παράδειγμα της Λέσβου απέναντι στα 280 νεκρά ζώα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Χρήστος Τσιβγούλης

Χωρίς αποτεφρωτήριο το νησί- Τα νεκρά ζώα στέλνονται στην Αθήνα

Η Λέσβος, όπως και πολλές άλλες περιοχές, βιώνει την τραγική πραγματικότητα των ζώων που πέφτουν θύματα της ασφάλτου. Τα ζώα, είτε είναι κατοικίδια είτε άγρια, κινδυνεύουν καθημερινά από τα αυτοκίνητα που τρέχουν αμέριμνα, συχνά λόγω απροσεξίας των οδηγών. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή, πάνω από 280 ζώα, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών και ζώων της άγριας πανίδας, έχουν χάσει τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα στη Λέσβο, χωρίς να καταφέρουν να διασωθούν. Το θέμα αυτό ανέδειξε η δημοσιογράφος Δήμητρα Λαχουρή στην ΕΡΤ και στην εκπομπή "Περίμετρος".  

Σε μια συγκινητική ιστορία, η οποία ήρθε στο φως, η Χαρά Κεχαγιά, μια νεαρή κοπέλα, αναγνώρισε ένα σκυλί να τρέχει στο δρόμο στην περιοχή της Μυτιλήνης. Παρά τη μεγάλη κυκλοφορία, η Χαρά δεν προσπέρασε απλώς το ζώο, αλλά σταμάτησε και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές, όπως την αστυνομία και τον αντιδήμαρχο, προκειμένου να διασώσει το ζώο. Εν τέλει, το σκυλί, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί και βρέθηκε να τρέχει αδέσποτο, σώθηκε και ο ιδιοκτήτης του εντοπίστηκε σε ζωντανή μετάδοση!. Το σκυλί αυτό, που ονομάζεται Ρόξι, επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του, χάρη στην επιμονή και την ανθρωπιά της Χαράς.

Αυτή η ιστορία αναδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα ζώα, αλλά και τις προσπάθειες διάσωσης από ανθρώπους με συνείδηση και αγάπη για τα ζώα. Όμως, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική για τη ζωική πανίδα, με πολλούς οδηγούς να μην προσέχουν ή να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Οι τοπικές αρχές στη Μυτιλήνη, όπως η κτηνίατρος Μυρσίνη Τουρβαλή και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιβγούλης, αναφέρουν πως τα περιστατικά αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε κατοικίδια ζώα. Εκατοντάδες ζώα της άγριας πανίδας, όπως ελάφια, σκιουράκια και άλλα, πέφτουν θύματα των οχημάτων στις αγροτικές και αστικές περιοχές του νησιού. Η διαδικασία διάσωσης περιλαμβάνει την περισυλλογή των ζώων, την κατάψυξή τους και στη συνέχεια την αποστολή τους στην Αθήνα για αποτέφρωση, καθώς δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Μυτιλήνη.

Δυστυχώς, η Λέσβος δεν διαθέτει τοπικό αποτεφρωτήριο για ζώα, γεγονός που αναγκάζει τις τοπικές αρχές να ακολουθήσουν μια χρονοβόρα διαδικασία για την αποτέφρωση των ζώων. «Με τη βοήθεια της γιατρού τα περισυλλέγουμε, τα καταψύχουμε και μετά τα στέλνουμε στην Αθήνα για να μπορέσουν να τα αποτεφρώσουν», όπως ανέφερε ο  Αντιδήμαρχος κ.Τσιβγούλης.

Η κα. Τουρβαλή τόνισε ότι η εκπαίδευση των οδηγών και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη αυτών των τραγωδιών. Επεσήμανε επίσης ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα ζώα μπορούν να επιβιώσουν από τα ατυχήματα εάν παρασχεθούν άμεσα ιατρικές υπηρεσίες. Η προσοχή, η υπευθυνότητα και η ευαισθησία είναι απαραίτητα για να μην αφήνουμε τα ζώα να υποφέρουν και να πεθαίνουν άδικα στην άσφαλτο.

Η ιστορία της Χαράς και της Ρόξις υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση και αλληλεγγύη απέναντι στα ζώα, με την ελπίδα ότι τέτοιες ενέργειες θα γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Οι αρμόδιοι ζητούν από τους πολίτες να αναλάβουν την ευθύνη τους, να προστατεύσουν τα ζώα και να μην τα εγκαταλείπουν αβοήθητα στο δρόμο, καθώς το να εγκαταλείψεις ένα ζώο είναι όχι μόνο ανήθικο, αλλά και έγκλημα.

 --- 

 

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή ''Περίμετρος'' της ΕΡΤ 3 - 

ΕΡΤNEWS στις 22/02/2025 Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία