Skip to main content
|

Η αξιοπρέπεια επέστρεψε στην Ελλάδα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Χιλιάδες πολίτες σε πάνω από 160 πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό συμμετείχαν  στα συγκλονιστικά και μαζικά συλλαλητήρια.

Στο Σύνταγμα, στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας  και στο εξωτερικό.

Η 26η Ιανουαρίου 2025 θα χαραχθεί στη μνήμη ως η μέρα που η αξιοπρέπεια επέστρεψε στην πατρίδα μας. Το αίτημα για δικαιοσύνη, η μαζική συμμετοχή με ένα απλό κάλεσμα είναι η ελπίδα ότι κάτι θα άλλαξει. Όχι μόνο για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Για όλους μας!

Η τεράστια συμμετοχή, η δυναμική παρουσία και τα ηχηρά συνθήματα των διαδηλωτών έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια συγκάλυψης του προμελετημένου εγκλήματος στα Τέμπη. Το δυστύχημα που στέρησε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας πριν από δύο χρόνια εξακολουθεί να συγκλονίζει, με τους πολίτες να απαιτούν την απόδοση ευθυνών σε όλες τις κυβερνήσεις που, μέσω της πολιτικής "απελευθέρωσης" των σιδηροδρόμων, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτή την τραγωδία. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ηχητικών ντοκουμέντων εντείνουν την αγανάκτηση, φέρνοντας ξανά στο φως τη φρίκη της καταστροφής.

«Όταν ένα παιδί δεν έχει οξυγόνο, το κράτος γίνεται δολοφόνος».

Αυτό το σύνθημα αποτυπώνει το κοινό αίσθημα οργής και απαίτησης για δικαιοσύνη. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ο αγώνας δεν σταματά εδώ. 

 

Μαρία Καρυστιανού για Τέμπη: «Παρακολουθήσαμε την πιο μαφιόζικη επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων»

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται», ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη.

Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε, την Κυριακή (26/1), την Πλατεία Συντάγματος – και όχι μόνο – για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έπειτα από κάλεσμα του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, και η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος, είπε πως «είμαστε πάρα πολλοί» και «κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία», τονίζοντας: «η κοινωνία παρακολούθησε την πιο μαφιόζικη επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων».

Συγκεκριμένα, σε ομιλία που απηύθυνε στο συγκεντρωμένο πλήθος, η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται, γι’ αυτή τη συμπαράσταση μας δίνουν απίστευτη δύναμη, για να μπορέσουν λοιπόν να καταλάβουν, ότι είμαστε πάρα πολλοί. Και η φωνή μας λέει ένα πράγμα: Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά».

Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Ας γίνει αρχή από το έγκλημα το Τεμπών, να αποδοθεί Δικαιοσύνη όπως ακριβώς πρέπει γιατί αυτό απαιτεί όλη η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και το βλέπουμε να περνάει, όλο το σχέδιο, όπως το έχουν στο μυαλό τους, ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε: «Τους κοιτούσαμε να μας κουνούν το χέρι και να απορούν γιατί δεν πονάμε βουβά, γιατί δεν φοράμε μαύρα, δεν είμαστε μαντρωμένοι να αργοπεθαίνουμε. Ακόμα τους ακούμε να αναρωτιούνται πού βρίσκουμε τη δύναμη να αναπνέουμε, να ζούμε, να αγωνιζόμαστε. Το 2019 άκουσα τον νικητή των εκλογών να μιλάει για ανάγκη αναβάθμισης των σιδηροδρόμων γιατί σίγουρα θα εκτροχιαστούν. Άρα γνώριζαν. Λεπτομερώς. Γνώριζαν τον κίνδυνο. Έπαιζαν τις ζωές μας σε ρώσικη ρουλέτα. […] Και πράγματι. Τα τρένα συγκρούστηκαν. Αυτό που συνέβη μετά τη σύγκρουση ξεπερνά κάθε προσδοκία. […]. Η κοινωνία παρακολούθησε την πιο μαφιόζικη επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων».

Στο πλευρά της Μαρίας Καρυστιανού και η μητέρα της Ερατούς από τη Μυτιλήνη που δολοφονήθηκε και έκανε το δικό της αγώνα. 

Δείτε το βίντεο με όλη της ομιλία  (και το στιγμιότυπο με την μητέρα της Ερατούς) 

 

 


 

Συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε μια δυναμική διαμαρτυρία για την τραγωδία των Τεμπών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη μουσική της πολυπολιτισμικής χορωδίας «Cantaλαλούν», ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί. Η φράση «Δεν έχω οξυγόνο», γραμμένη σε πανό, αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα της διαμαρτυρίας, προκαλώντας έντονη συναισθηματική φόρτιση. Συγκινητική στιγμή της συγκέντρωσης ήταν όταν η Ραλλού Τσακαρέλλου, μια νεαρή μητέρα, ανέγνωσε με τρεμάμενη φωνή την επιστολή του Συλλόγου Συγγενών των θυμάτων. Μέσα από τα λόγια της, εξέφρασε τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλων όσοι συμμετείχαν αυθόρμητα στη διαδήλωση, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και ακολούθησε πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Δείτε βίντεο απο την ΕΡΤ:(φωτο Ηλίας Μάρκου / ΑΠΕ - ΜΠΕ)

 

 

 

 

 

  

Σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα: 

Για ακόμη μια φορά μια μεγαλειώδης συγκέντρωση, τα ΜΑΤ φρόντισαν να την πνίξουν στα χημικά.

Τα ΜΑΤ εφόρμησαν στην πλατεία για την μεγάλη συγκέντρωση για την τραγωδία των Τεμπών  που ήταν κατάμεστη από διαδηλωτές ρίχνοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου –  λάμψης. Ο κόσμος που αποχωρούσε ειρηνικά αιφνιδιάστηκε από τους κρότους. «Ήταν σαν να έπεφταν βόμβες ξαφνικά» λένε διαδηλωτές από το Σύνταγμα. Πολύς κόσμος είτε έφυγε από τη διαδήλωση είτε κάθισε στα πεζοδρόμια με αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά, ωστόσο φώναζαν  «αλήτες» και απευθύνουν ύβρεις προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη.

Από την επίθεση της αστυνομίας τραυματίστηκαν διαδηλωτές, αλλά και ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, ο οποίος κάλυπτε τη συγκέντρωση.


 Λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη για τα Τέμπη

Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, για την τραγωδία στα Τέμπη, που διοργανώθηκε μετά από το κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων και με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και συλλόγων.

Το «παρών» έδωσαν γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο μοιραίο τρένο, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ζήτησαν δικαίωση. Ακολούθησε πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην κεφαλή της οποίας ήταν το πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Σιδηρόδρομο. Τμήμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Διοικητήριο.  Ένταση σημειώθηκε πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, όταν άτομα που συμμετείχαν στην πορεία αποσπάστηκαν και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα.  

(από την ιστοσελίδα typosthess.gr)

 ----------------

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία