Κοινωνία

20/05/2024 - 18:00

Γιορτάζει το μοναδικό στην πόλη μας παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Γιορτή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, γιορτάζει το μοναδικό στην πόλη μας παρεκκλήσι των Αγίων, επί της Καβέτσου πλάι στο Πάρκο Καραπαναγιώτη.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εορτασμού:

δδ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

 

Και αυτό το παρεκκλήσι μας αρχικά βρισκόταν σε άλλη θέση, εντός του γηπέδου του εθνικού γυμναστήριου της εποχής εκείνης, δηλαδή σε απόσταση 100 περίπου μέτρα από το σημερινό. 

Ήταν μικρό και είχε χτιστεί γύρω στα 1850 από  τα αδέλφια Κωσταντίνο και Φωκίωνα Αποστόλου, οι οποίοι ήταν συγγενείς του αειμνήστου Μητροπολίτου και κτίτορα του Ναού μας, κυρού Καλλινίκου Κυπαρίσση. 

Όταν όμως έπρεπε να διαμορφωθεί το γήπεδο και να κατασκευαστεί το σημερινό που υπάρχει στην πόλη μας, τότε το κατεδάφισαν και εκ θεμελίων έχτισαν το σημερινό παρεκκλήσι μας. 

Είναι χτισμένο ακριβώς στη συνάντηση των δυο κεντρικών δρόμων Καβέτσου και Καραπαναγιώτου.  Άρχισε να χτίζεται το 1955 με εισφορε΄ς των πιστών και αυτό με μέριμνα του αειμνήστου Μητροπολίτου Μυτιλήνης του από Δυρραχίου Ιακώβου. Αποπερατώθηκε το 1959 επί ημερών του αειμνήστου Μητροπολίτου Μυτιλήνης του από Σισανίου και Σιατίστης Ιακώβου, ο οποίος και το εγκαινίασε. 

Πρόσφατα επί ημερών του Αιδεσιμ. πρωτοπρ. π. Αθανασίου Γιουσμά ανακαινίστηκε εκ βάθρων και αποτελεί ένα μικρό κόσμημα της πόλης μας.

 

 

ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΤΟΥΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ 

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ 1959.

ΜΕΡΙΜΝΗ ΔΕ ΤΟΥ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΟΥΣΜΑ,

ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΕΥΣΕΒΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΤΟ 2008

Μοιράσου το άρθρο!