Κοινωνία

10/09/2023 - 11:32

Ανθρωπιά, που είσαι; Για τον Λευτέρη της Μυτιλήνης

Από ανάρτηση του κ. Βαγγέλης Χατζημανώλη

Προσέξτε αυτές τις τρεις φωτογραφίες. Είναι μεταλλικά περίπτερα με στέγαστρα δέκα τον αριθμό, σχηματίζοντας στοά και βρίσκονται δίπλα στο μέγαρο τής Περιφέρειας στον Κήπο στην Μυτιλήνη. Τα είχε φτιάξει και παραχωρήσει ο Δήμος παλιότερα σε μικροπωλητές με διάφορα εμπορεύματα. Εδώ και χρόνια έπαψαν να λειτουργούν εγκαταλειμμένα κι αυτά στη λήθη του χρόνου!

Τώρα και λίγο καιρό, έπιασαν τόπο τρία απ’ αυτά, ας πούμε ως χώρος… «χωματερής βιβλίων» και νά το πώς και το γιατί: Ο Λευτέρης, γνωστός… κι αγαπητός σε όλους, απλός κι απείραχτος και φουκαράς, (δεν χρειάζονται περισσότερα, όλοι έχουμε λίγο-πολύ τα ψυχολογικά μας), είχε φιλοξενηθεί εδώ και πολύ καιρό σε μια «τρύπα» στην Κεντρική Αγορά, κι εκεί άπλωνε σε ένα πάγκο τα βιβλία του, σαν ένα είδος κάπως «γιουσουρούμ», πουλώντάς τα προς ένα…το πολύ δύο ευρώ το καθένα, ανάλογα τι διάλεγαν οι περαστικοί.

Έβγαζε δέκα-δεκαπέντε άντε και κάτι παραπάνω ευρώ τη μέρα, πουλώντας παράλληλα και φασκόμηλο που μάζευε απ’ το βουνό και τα βόλευε να ταΐσει τα… τέσσερα-παρακαλώ- ανήλικα παιδάκια του!

Να σημειωθεί ότι τα βιβλία τού τα έδιναν πολλοί συνδημότες μας που ξεκαθάριζαν τις βιβλιοθήκες ή τους περίσευαν, έτσι για να πιάσουν τόπο, όπως και έπιασαν!

Δυστυχώς για τον άλφα ή βήτα λόγο… τον έβγαλαν από την «τρύπα» του και μη ξέροντας απελπισμένος πού να πάει τόσο στοκ βιβλίων, καλώς σκεπτόμενος κατέφυγε στον Δήμαρχο τον Στρατή τον Κύτελη, που ας είναι καλά τού παραχώρησε αυτά τα τρία περίπτερα στον Κήπο! Ο Λευτέρης αγόρασε τρεις κλειδαριές για να ασφαλίσει το… εμπόρευμά του (όλα αυτά τα ρολό είναι ακλείδωτα μάλλον), αλλά δυστυχώς  "'αγνωστοί" * πήγαν έσπασαν τις κλειδαριές, ανακάτεψαν και τσαλαπάτησαν τα βιβλία, πήραν πάρα πολλά- είχε και πολλά   CD- και έτσι έμειναν όλα αυτά άνω-κάτω αχταρμάς ως… χωματερή τώρα βιβλίων!

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία, ιστορικά, λογοτεχνικά, επιστημονικά, σχολικά, λεξικά και άλλα πολλά! Το διά ταύτα τώρα: Είναι φώς φανάρι ότι αυτά τα στέγαστρα τα ανοιχτά, δεν είναι για βιβλία. Μια κλειστή «τρύπα» θέλει ο Λευτέρης, να κάνει δυο-τρία ράφια, ν’απλώσει το εμπόρευμά του να στήσει το «παλιατζίδικο τών βιβλίων του», να πουλά και το φασκόμηλό του, για να μπορέσει να την βγάλει…καθαρή ταΐζοντας τα παιδάκια του και μάλιστα σε περίοδο ισχνών αγελάδων, αλλιώς άμα αφεθεί στην μοίρα του και στο «γράμμα τού νόμου»… τότε δεν ξέρω για παραπέρα… Στην απόγνωσή του κανείς πολλά μπορεί να κάνει!

Τον λόγο τον έχει το περίφημο Κράτος Πρόνοιας, ή έστω Περιφέρεια Πρόνοιας ή και Δήμος Πρόνοιας και με μια λέξη η ΑΝΘΡΩΠΙΑ!

---

 

Σημείωση Lesvosnews.net : 

* ο κ. Χατζημανώλης αποδίδει την πράξη σε ομάδες ρομά - το Lesvosnews.net δεν υιοθετεί αυτόν τον ισχυρισμό καθώς δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή ή κατηγορία σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μοιράσου το άρθρο!