Skip to main content

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου (βίντεο)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Γεώργιος Μαυρογένης

Γράφει ο Γεώργιος Μαυρογένης *

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου στην Ελλάδα;

O καρκίνος παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και η τρίτη πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες.

 

Πoιά αίτια προδιαθέτουν για καρκίνο παχέος εντέρου;

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  • Οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων παχέος εντέρου
  • Ατομικό ιστορικό πολυπόδων
  • Ατομικό ιστορικό άλλων νεοπλασιών (πχ. καρκίνου μαστού, στομάχου)
  • Κληρονομικά γενετικά σύνδρομα όπως η νόσος του Lynch και η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση.
  • Η χαμηλή δίαιτα σε φυτικές ίνες
  • Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος
  • Η παχυσαρκία
  • Ο διαβήτης
  • Η ακρομεγαλία
  • Η απουσία φυσικής άσκησης
  • Το κάπνισμα
  • Το αλκοόλ

 

Πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος παχέος εντέρου;

Oι πολύποδες παχέος εντέρου και ο πρώιμος καρκίνος παχέος εντέρου είναι συνήθως ασυμπτωματικοί. Σε προχωρημένα στάδια εκδηλώνονται με εναλλαγές στις κενώσεις (δυσκοιλιότητα-χαλαρές κενώσεις), αίσθημα ατελούς κένωσης, απώλεια αίματος με τα κόπρανα, σιδηροπενική αναιμία, κοιλιακούς πόνους, απώλεια βάρους, εμπύρετα.

 

Με ποιο τρόπο γίνεται η πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου;

    Η καλύτερη πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση σε ηλικία 50 ετών. Ωστόσο αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό πολυπόδων ή νεοπλασιών (όχι μόνο του παχέος εντέρου) ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία διάγνωσης της κακοήθειας στο συγγενικό πρόσωπο. Εναλλακτικές μέθοδοι πρόληψης όπως η αξονική τομογραφία και η ενδοσκόπηση με κάψουλα μπορούν να ‘χάσουν’ βλάβες μικρότερες του εκατοστού και δεν επιτρέπουν την λήψη βιοψιών. Συνίστανται σε περιπτώσεις όπου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί κολονοσκόπηση (πχ ηλικιωμένοι, κλινήρεις). Εναλλακτική επιλογή αποτελεί ο εργαστηριακός έλεγχος δείγματος κοπράνων για παρουσία αίματος. Το τεστ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στις αναπτυγμένες χώρες για την ανίχνευση καρκίνου παχέος εντέρου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του τεστ δεν είναι επαρκής για να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση, δεδομένου ότι στο 20-30% ασθενών με καρκίνο το τεστ βγαίνει αρνητικό.

    Κρίσιμο σημείο για μία επιτυχή κολονοσκόπηση είναι η σωστή προετοιμασία του παχέος εντέρου (πρέπει να είναι καθαρό για να εντοπισθούν και οι πιο μικροί πολύποδες) και η άρτια εκπαίδευση του γαστρεντερολόγου ο οποίος καλείται όχι μόνο να εντοπίσει τους πολύποδες αλλά και να τους αφαιρέσει ριζικά με ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά εξαλείφεται το ρίσκο μελλοντικής ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Βίντεο με αφαίρεση μεγάλου πολύποδα παχέος εντέρου

 

* Ο Γεώργιος Μαυρογένης είναι επεμβατικός Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος. Πραγματοποιεί ενδοσκοπήσεις με κάψουλα και ενδοσκοπικές επεμβάσεις στο ιατρείο του στην Μυτιλήνη (Καβέτσου 10) και  στα νοσοκομεία Ευρωκλινική Αθηνών, Metropolitan και Mediterraneo. 
Τηλ. επικοινωνίας: 6984121212, 2251055557. 
Ιστοσελίδα www.endoskopisi.com
Βίντεο ενδοσκοπικών πράξεων  YouTube-Endoscopy Channel /  Ερευνητικό έργο: Research Gate Pubmed 
Ο κ. Μαυρογένης αρθρογραφεί κάθε Τρίτη στο Lesvosnews.net . Διαβάστε όλα τα άρθρα του επιλέγοντας την αντίστοιχη λέξη κλειδί στο τέλος του άρθρου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις