"Τον είδα να κατεβάζει το παντελόνι στη σκηνή": Η σοκαριστική κατάθεση της Εβελίνας Παπούλια στη δίκη Φιλιππίδη
Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη στο Εφετείο, που αφορά τις κατηγορίες για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος συναδέλφων του, συνεχίστηκε με την κατάθεση της ηθοποιού Εβελίνας Παπούλια. Η μαρτυρία της αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, καθώς περιέγραψε με λεπτομέρειες τη δική της εμπειρία από τη συνεργασία της με τον κατηγορούμενο, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις απόψεις της για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του.
Η αρχή της κατάθεσης: Η προσωπική στάση της Παπούλια
Η Εβελίνα Παπούλια ξεκίνησε την κατάθεσή της τονίζοντας τη ντομπροσύνη της ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς της. «Είμαι ένας ντόμπρος άνθρωπος. Βρίσκομαι εδώ γιατί πιστεύω ότι θα μπορούσα να είμαι και εγώ ένα από τα θύματα του κατηγορούμενου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η δική της συνεργασία με τον Φιλιππίδη δεν κατέληξε σε ακραία περιστατικά εις βάρος της, επειδή, όπως ανέφερε, εκείνη την περίοδο ο κατηγορούμενος είχε μεγαλύτερη ανάγκη από εκείνην επαγγελματικά, παρά εκείνη από αυτόν.
Στη συνέχεια, η Παπούλια αναφέρθηκε στις επαγγελματικές ικανότητες του Φιλιππίδη, τονίζοντας ότι τον θεωρεί «πολύ καλό ηθοποιό» και μέλος μιας «δυνατής γενιάς» στο θέατρο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν τον θαύμαζε προσωπικά, ενώ ως σκηνοθέτη τον χαρακτήρισε «μέτριο». Η κριτική της κορυφώθηκε όταν δήλωσε: «Κατέληξα ότι είναι ένας πολύ κακός άνθρωπος». Πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη της, αν ο Φιλιππίδης είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε αναγνωρίσει τα λάθη του, η υπόθεση θα μπορούσε να είχε λήξει, δεδομένου του μεγάλου ταλέντου του. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ισχυρή οικογένεια που τον στήριζε στο παρελθόν έπαιξε ρόλο στη διατήρηση της εικόνας του, αλλά όταν αυτή αποσύρθηκε, οι καταγγελίες εναντίον του άρχισαν να έρχονται στο φως.
Περιστατικά από τη συνεργασία τους
Η Παπούλια περιέγραψε τη συνεργασία της με τον Φιλιππίδη, η οποία ξεκίνησε όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει μια συνάδελφό της σε θεατρική παράσταση. Αρχικά, ο κατηγορούμενος φάνηκε «εξαιρετικός» και «γλυκός» στις πρόβες, ενώ η ίδια ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις του ρόλου. Ωστόσο, η εικόνα αυτή άλλαξε δραματικά κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Όπως κατέθεσε, ενώ βρισκόταν στη σκηνή, ο Φιλιππίδης, που στεκόταν πίσω από τις κουίντες, κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό του, δείχνοντάς της τα γεννητικά του όργανα. «Έπαθα σοκ, αλλά συνέχιζα να παίζω», είπε, προσθέτοντας ότι το περιστατικό επαναλήφθηκε τουλάχιστον μία ακόμη φορά. Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου τη ρώτησε αν συζήτησε το θέμα μαζί του, η Παπούλια απάντησε: «Όχι, και αυτό με έσωσε. Δεν είπα τίποτα, το προσπέρασα».
Ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο περιστατικό που την έφερε σε δύσκολη θέση. Όπως είπε, ο Φιλιππίδης την κάλεσε κάποια στιγμή στο καμαρίνι του και, ενώ συζητούσαν για άσχετα θέματα, «την άρπαξε και πήγε να της βάλει χέρι». Η Παπούλια τον απώθησε και την επόμενη μέρα, όταν εκείνος μπήκε στο δικό της καμαρίνι και έκλεισε την πόρτα, του ζήτησε να φύγει, λέγοντας: «Βγες έξω, θέλω να αλλάξω». Θεωρεί ότι κατάφερε να αποφύγει χειρότερη εξέλιξη χάρη στην αποφασιστική της στάση, σημειώνοντας: «Ίσως όταν αγριεύει το μάτι μου να γίνομαι κάπως τρομοκρατική».
Ο χαρακτήρας του Φιλιππίδη μέσα από τα μάτια της Παπούλια
Η ηθοποιός περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως «χαρισματικό» στην ικανότητά του να αλλάζει διαθέσεις, κάτι που τον καθιστούσε απρόβλεπτο. «Όταν τελείωσε η παράσταση, είπα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι στα καλά του, αλλά μπορείς να τον συναναστραφείς», ανέφερε. Παράλληλα, τον χαρακτήρισε «εξουσιομανή», επικαλούμενη παραδείγματα όπως το να «πλέκει ο ίδιος το εγκώμιο του εαυτού του» σε συνεντεύξεις, κάτι που θεωρεί «χαζό». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Φιλιππίδης μπορούσε να φτάσει σε ακραίες συμπεριφορές, όπως να χτυπήσει ή να φτύσει κάποιον. «Με είχε φτύσει και εμένα για πλάκα», είπε, με την πρόεδρο να διευκρινίζει αν αυτό έγινε σκόπιμα, και την Παπούλια να απαντά ότι προερχόταν από τον τρόπο ομιλίας του λόγω των αραιών δοντιών του, αν και δεν το θεωρούσε «κομψό».
Η συμπεριφορά του προς τρίτους
Η Παπούλια αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που αφορούσε μια νεαρή γυναίκα που της είχε συστήσει στον Φιλιππίδη για δουλειά. Όπως κατέθεσε, ενώ η συνεργασία τους σε μεταγενέστερο έργο ήταν αρχικά ομαλή, ο κατηγορούμενος φέρθηκε «απαράδεκτα» στην κοπέλα. «Την έβρισε επειδή χαιρέτισε πρώτα εμένα και όχι εκείνον», είπε η μάρτυρας, εκφράζοντας τη στεναχώρια της για το γεγονός. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι είχε ακούσει τον Φιλιππίδη να την «θάβει» πίσω από την πλάτη της, ενώ αργότερα της έπλεκε το εγκώμιο με τρόπο που χαρακτήρισε «εμετικό».
Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν γνωρίζει κάποια από τις γυναίκες που κατήγγειλαν τον Φιλιππίδη, η Παπούλια απάντησε αρνητικά. Κλείνοντας, επανέλαβε την άποψή της για την εξουσιομανία του κατηγορούμενου και την τάση του να επιδεικνύει υπερβολική αυτοπεποίθηση, ενώ τόνισε ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν πάντα προβλέψιμη.
Η κατάθεση της Εβελίνας Παπούλια φώτισε πτυχές του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του Πέτρου Φιλιππίδη, μέσα από προσωπικές εμπειρίες και παρατηρήσεις. Οι περιγραφές της για ανάρμοστες πράξεις, όπως η επίδειξη των γεννητικών του οργάνων και η απόπειρα σωματικής επαφής, συνδυάστηκαν με την κριτική της για την προσωπικότητά του, δίνοντας μια πολυδιάστατη εικόνα του κατηγορούμενου. Η δίκη συνεχίζεται, με το δικαστήριο να καλείται να αξιολογήσει το σύνολο των μαρτυριών και των στοιχείων που παρουσιάζονται.