Ελλάδα

02/07/2024 - 07:06

Πέντε τραυματισμοί, μια σύλληψη για εμπρησμό στη Χίο - Nύχτα στο ύπαιθρο για χιλιάδες στην Κω

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Σιδηρούντα Χίου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς που καίει σε ορεινό κομμάτι στην περιοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι δυναμεις της Πολιτικής Προστασίας θα καταβάλλουν προσπάθειες όλο το βράδυ για τον περιορισμό της φωτιάς. Συγκεκριμένα οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 154 πυροσβέστες με 27 οχηματα ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 5 άτομα, και συγκεκριμένα 4 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης.

Σημειώνεται ότι στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στη Χίο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.

Στην Κω, δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου το μέτωπο είναι σε ύφεση και εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα τεθεί σύντομα υπό έλεγχο. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν οι εναέριες ρίψεις.

Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. 70 πυροσβέστες, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα, Ρόδο πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στη Καρδάμαινα.

 

 Με ασφάλεια μεταφέρθηκαν από το απόγευμα περίπου 10.000 κάτοικοι και επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχείατης Αντιμάχειας και  σε Μαστιχάρι και Μαρμάρι ενώ δεν κινδύνεψαν κατοικίες.

Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες από το Παλαιό Λατομείο μέχρι τα Καρδάμαινα Η φωτιά κινείται προς το παραλιακό μέτωπο και για το λόγο αυτό έχει εκκενωθεί το χωριό Καρδάμαινα.

Μηνύματα του 112 εστάλησαν προς όσους βρίσκονται στα Καρδάμαινα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί. Στο σημείο θα παραμείνουν το βράδυ ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Ειδικότερα επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Μοιράσου το άρθρο!