Ελλάδα

19/04/2023 - 13:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί «να τα μαζέψει» ενώ φουντώνουν οι φήμες για νέες καταγγελίες

Να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση Γεωργούλη επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να υποστηρίζει ότι ενημερώθηκαν για «κακές συμπεριφορές» του Ευρωβουλευτή το καλοκαίρι του 2022.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι με το που έφτασε η πληροφορία στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ψάξτε την ιστορία, δείτε τι υπάρχει». Μάλιστα η κυρία Τσαπανίδου διευκρίνισε ότι «όταν υπάρχει μια φήμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, όταν κάνεις έρευνα για φήμη ψάχνεις κάτι χειροπιαστό».

«Οι φήμες κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες το 2022. Ήταν φήμες για κακή συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη για ένα άτομο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο Action24.

Η αποστασιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από το πρόσωπο του κ. Γεωργούλη γίνεται την ώρα που πληροφορίες μιλούν για τρεις ακόμα καταγγελίες σε βάρος του τέως ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς του, ο Αλέξης Γεωργούλης επιμένει στην αθωότητά του, δηλώνοντας πρόθυμος να συνεργαστεί με τη βελγική Δικαιοσύνη, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις δικηγόροι του.

Ο Τσίπρας είπε «ψάξτε την ιστορία»

Σύμφωνα με την κα Τσαπανίδου το καλοκαίρι του 2022 ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης «ενημέρωσε το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας είπε "ψάξτε την ιστορία, δείτε τι υπάρχει". Όταν υπάρχει μια φήμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, όταν κάνεις έρευνα για φήμη ψάχνεις κάτι χειροπιαστό».

«Όταν μάθαμε για τις φημολογίες, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας μας, μας ενημέρωσε για τις φήμες και ρώτησε τον Αλέξη Γεωργούλη τι συμβαίνει και αυτός το διέψευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν το άφησε έτσι. Ψάξαμε με τις διαδικασίες που μπορούσαμε, απευθυνόμενοι στις αρχές του ευρωκοινοβουλίου, αν υπήρξε όντως κάποια καταγγελία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο. Η καταγγελία ήρθε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μόλις προχθές (σ.σ. την Δευτέρα), γιατί τότε προέκυψε το θέμα της άρσης ασυλίας» συμπλήρωσε η κυρία Τσαπανίδου.

Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι ο Στέλιος Κούλογλου δεν είχε καλή ενημέρωση κατά τις χθεσινές δηλώσεις του για τον χρόνο για τον οποίο υπήρχε συζήτηση για τον Αλέξη Γεωργούλη, η κυρία Τσαπανίδου απέφυγε να δώσει ουσιαστική απάντηση, υποστηρίζοντας ότι «τον άκουσα τον κ. Κούλογλου και είπε ''αν θυμάμαι καλά πριν 1-2 χρόνια''»

Σύμφωνα με την ίδια «φώναξε ο Παπαδημούλης τον Γεωργούλη για το αν υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές, αν υπάρχουν διαμαρτυρίες από ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται. Ο κ. Γεωργούλης έκανε λόγο τότε για προσβλητική διαδικασία και διέψευσε τα πάντα».

Το χρονικό της πρώτης καταγγελίας

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εξηγεί ότι κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2020 για βιασμό και σωματική βλάβη. Μάλιστα, σημειώνει πως «η καταγγελία μου έγινε την επόμενη ημέρα του συμβάντος, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις κ.ά.), και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για τον χειρισμό της υπόθεσης».

Επισημαίνει δε πως «η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας», ενώ πετά «καρφιά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων».

Τέλος, η Ελένη Χρονοπούλου υπογραμμίζει ότι «δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτήν τη δυσάρεστη για μένα υπόθεση», για να καταλήξει: «Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

 

Πληροφορίες για άλλες δύο καταγγελίες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον μία ακόμη γυναίκα φέρεται να έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τον ευρωβουλευτή και ηθοποιό και ετοιμάζεται να τον καταγγείλει. Η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη φέρεται να εργαζόταν ως ασκούμενη στο γραφείο του όταν κακοποιήθηκε από τον ευρωβουλευτή.

Πηγές υποστηρίζουν ότι το συμβάν φέρεται να σημειώθηκε προ διετίας, όταν είχε βγει για ποτό με τον Αλέξη Γεωργούλη και την επομένη βρέθηκε κακοποιημένη σωματικά. Προς τον παρόν, δεν έχει καταγγείλει το περιστατικό, ωστόσο μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Χρονοπούλου φέρεται να σκέφτεται να κινηθεί νομικά και να καταγγείλει τον ευρωβουλευτή.

Μία νέα καταγγελία που ήρθε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα προέρχεται από έναν άνδρα, πρώην συνεργάτη του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος κάνει λόγο για άσχημες συμπεριφορές και εργασιακό εκφοβισμό που είχε δεχτεί από τον ευρωβουλευτή, όσο ο ίδιος εργαζόταν στο γραφείο του στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και τρίτη υπόθεση που εμπλέκει τον Αλέξη Γεωργούλη, χωρίς να έχουν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά.

Ερωτηματικά για την άρση ασυλίας

Η καταγγελία έγινε πριν από τρία χρόνια, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση των βελγικών αρχών να ζητήσουν την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Την καθυστέρηση δικαιολόγησαν πηγές των βελγικών αρχών, επικαλούμενες μεγάλο φόρτο εργασίας σε συνδυασμό και με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς δεν δούλευαν με τους ίδιους ρυθμούς.

Την άρση της ασυλίας θα πρέπει να εγκρίνει η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όσον αφορά στο Βέλγιο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πότε θα πάει το ζήτημα στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για να προχωρήσει το ζήτημα της άρσης ή μη της ασυλίας του κυρίου Γεωργούλη. Την Τρίτη το βράδυ (18/4) έγινε γνωστή η ανακοίνωση των δικηγόρων του όπου δηλώνει την αθωότητά του. Η Ελληνίδα συνήγορός του, ανέφερε σε ελληνικό σάιτ ότι δεν έχουν πάρει τη δικογραφία ακόμη στα χέρια τους, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει όταν πάρουν τη δικογραφία και ο κ. Γεωργούλης να ενημερωθεί και στη συνέχεια να κληθεί από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για να καταθέσει τη δική του άποψη. Μετά το ζήτημα να φτάσει στην Ολομέλεια για να αποφασίσει αν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του κυρίου Γεωργούλη. Μετά θα προχωρήσει στη δικαιοσύνη.

Μπορεί να χρειαστούν και δύο και τρεις μήνες για να έρθει στην Ολομέλεια, αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ακόμη η Ολομέλεια στο Στρασβούργο, οπότε δεν είναι γμωστό αν έχει αποφασιστεί εάν θα συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων στο τέλος Απρίλη ή θα πάει ακόμη πιο πίσω. Αναμένεται να δούμε εάν θα πάρει σειρά προτεραιότητας τώρα στην επιτροπή που έρχεται έτσι ώστε να ξεκινήσει και πρακτικά η διαδικασία. Τέλος, εκτιμάται ότι θα γίνουν προσπάθειες να προχωρήσει γρήγορα.

Μοιράσου το άρθρο!