Ελλάδα

05/07/2023 - 17:35

Μητσοτάκης: Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων είναι μέρος της στρατηγικής μας

Για νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

«Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα συμβεί κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η «ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη». 

Το μέσο σχολιάζει πως, όπως και στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, επί του παρόντος, το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι ο γάμος. 

Ακόμα, γίνεται αναφορά στην άνοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή κατάταξη για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην έρευνα της ILGA Europe.

Η μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα τις Βρυξέλλες, συνέκρινε 49 χώρες ως προς τη νομική και πολιτική κατάσταση για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στον χάρτη της ILGA Europe, η Ελλάδα ανέβηκε στην 13η θέση - από την 17η θέση - του Rainbow Europe Map 2023 και ξεπέρασε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Όπως επισημαίνεται από το Bloomberg, η αλλαγή στην Ελλάδα ξεκίνησε από το 2021, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε επιτροπή με στόχο τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

Έκτοτε, έχουν εισαχθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρσης απαγόρευσης αιμοδοσίας από γκέι άνδρες.

«Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αναγνωρίστηκε νομικά στην Ελλάδα το 2015 και η ταυτότητα φύλου το 2017, αλλά η πρόοδος σε άλλα ζητήματα ήταν αποσπασματική μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Μητσοτάκη το 2019» γράφει το μέσο.

Μοιράσου το άρθρο!