Ελλάδα

01/04/2016 - 16:10

Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών στο hot spot της Χίου

Μ

αχαιρώματα μεταξύ μεταναστών στο hot spot της Χίου

Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χοτ σποτ της Χίου στο Χαλκειός, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. Επίσης, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του χοτ σποτ και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.
 
 
Σημειώνεται ότι στο χοτ σποτ της Χίου με υποδομές για 1200 άτομα βρίσκονται υπό περιορισμό περισσότεροι από 1500 μετανάστες και πρόσφυγες. Περισσότεροι από 200, που έφτασαν στο νησί χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου. 
 
Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του χοτ σποτ της Χίου κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. 
 
Τέλος, σε ότι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απεργία πείνας των υπό περιορισμό προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, η συντονίστρια του κέντρου Ανθή Καραγγελή μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δήλωσε: «Στη Μόρια δεν πραγματοποιεί κανένας απεργία πείνας. Η σίτιση γίνεται κανονικά, ενώ οι περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί καθεστώς ασύλου ενημερώνονται κανονικά από δικηγόρους για τη διαδικασία. Γενικώς το κλίμα που επικρατεί στη Μόρια είναι καλό».
 
Παράσταση διαμαρτυρίας
Με βάση την κατάσταση που επικρατεί στο Χαλκειός τα τελευταία 24ωρα κάτοικοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν στις 10:00 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, με τη ροή προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζεται - αν και μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συνολικά εντός της χώρας ο αριθμός των προσφύγων κινείται γύρω στους 52.000. 
 
Πειραιάς
Σε 5.350 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και σε σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη βραδυνή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, ενώ συνολικά 631 άτομα αναχώρησαν σήμερα με πούλμαν για διάφορα κέντρα φιλοξενίας. Έως αύριο το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται τρία πλοία με 65 μετανάστες και πρόσφυγες.
 
Συγκεκριμένα στις 11:35 το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα. Στις 5:35 τα ξημερώματα εξάλλου αναμένεται ο κατάπλους και του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Πρέβελης" από τα Δωδεκάνησα με 5 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ στις 6:30 θα καταπλεύσει και το "Αριάδνη" με άλλα 27 άτομα από τη Μυτιλήνη.
 
Ειδομένη
Την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα στους δύο μεγάλους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων, στην Ειδομένη και στον Πειραιά παραμένει ηλεκτρισμένη, με τον κίνδυνο επεισοδίων να επικρέμεται. στους δύο καταυλισμούς στην Ειδομένη που παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και στον Πειραιά όπου ο αριθμός τους πλησιάζει στους 6.000, επικρατεί έντονη νευρικότητα και τόσο οι εκπρόσωποι τόσο των ΜΚΟ όσο και των αρχών εκφράζουν φόβους ότι τα επεισόδια μπορούν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή. Η κούραση και η απογοήτευση των προσφύγων και οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων, Κούρδων, Αφγανών, Σύρων, Πακιστανών αποτελούν εύφλεκτο υλικό. Η παραβατικότητα στους καταυλισμούς είναι εκτεταμένη. Διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις δύο μεγάλες κατηγορίες, τους πρόσφυγες από την Συρία που δικαιούνται ασύλου και τους οικονομικούς μετανάστες που προσανατολίζονται σε πιο δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας ωθούμενοι πολλές φορές από τα κινήματα αλληλεγγύης που βρίσκονται πίσω από τις οργανωμένες διαδηλώσεις τους στο κέντρο της Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη. 
 
Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη που δημιουργεί προβλήματα στον εμπορικό κόσμο και προκαλεί αντιδράσεις. Πρόσφυγες παραμένουν επάνω στις γραμμές, έχουν στήσει σκηνές με γυναίκες και παιδιά κάνοντας δύσκολη μία επέμβαση της αστυνομίας. 
 

Μοιράσου το άρθρο!