Ελλάδα

16/06/2023 - 10:53

Καταγγελία διασωθέντων: Βυθίστηκε ρυμουλκούμενο από Λιμενικό - ΒΙΝΤΕΟ

Ο βραβευμένος διασώστης  Ιάσονας Αποστολόπουλος δίνει μια άλλη διάσταση για τα αίτια της βύθισης του αλιευτικού το οποίο ήταν εμφανώς υπερφορτωμένο. Υποστηρίζει ότι σύμφωνα με μαρτυρίες βυθίστηκε κατά τη διάρκεια απόπειρας ρυμούλκησής του από το ελληνικό Λιμενικό.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει:

Νέο στοιχείο που αλλάζει τελείως τα δεδομένα. Σήμερα, οι διασωθέντες της Πύλου αποκάλυψαν ότι το ελληνικό λιμενικό έδεσε το σκάφος τους, το ρυμουλκούσε και μετά βυθίστηκε!

Στο βίντεο, στα σχόλια, λένε ότι το λιμενικό τους ρυμουλκούσε πολύ γρήγορα και αυτό αποσταθεροποίησε την βάρκα και την ανέτρεψε. 

Αν ισχύει αυτό, δεν μιλάμε μόνο για άρνηση διάσωσης και εγκληματική αμέλεια, αλλά για πράξη που προκάλεσε τον θάνατο 600 ανθρώπων.

▪️ Το λιμενικό απέκρυψε το γεγονός αυτό και στην ανακοίνωση του δεν εξηγεί πως το σκάφος ανατράπηκε. Γράφουν ότι το σκάφος του λιμενικού προσπάθησε να προσεγγίσει τους πρόσφυγες για να διαπιστώσει το πρόβλημα και μετά μυστηριωδώς οι πρόσφυγες βυθίστηκαν.

▪️Γιατί το λιμενικό δεν αναφέρει την ενέργεια ρυμούλκησης στην εκτενή του αναφορά; 3 ανακοίνωσεις έβγαλαν χθες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Είναι δυνατόν να ξέχασαν αυτό;

▪️ Γιατί τους ρυμουλκούσατε; Που τους πηγαίνατε; Η ρυμούλκηση δεν είναι ενέργεια διάσωσης, αλλά ενέργεια που παραπέμπει σε pushback. Το ίδιο έγινε και στο Φαρμακονήσι, στην Μύκονο τον Ιούνιο 2022 και αλλού.

🔻Πολύ πιθανό να τους έσπρωχναν από την ελληνική ζώνη διάσωσης SAR για να μεταφερθούν στην μαλτέζική, ώστε να τους παρατήσουν εκεί και να απαλλαχθεί η Ελλάδα από την ευθύνη διάσωσης. Η Μαλτέζικη απείχε μόνο 43 μίλια.

🔻Η ρυμούλκηση εξηγεί το γιατί ανατράπηκε η βάρκα χωρίς καθόλου κύμα.

🔻 Εξηγεί το γιατί όλη μέρα σήμερα απαγόρευαν στους δημοσιογράφους να μπουν στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Μόνο πρώην βουλευτές μπήκαν και αυτοί δέχονταν πιέσεις να μην μιλάνε με τους διασωθέντες.

Να μην συγκαλυφθεί η υπόθεση!
Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τις ευθύνες ελληνικού κράτους και Frontex!
Δικαιοσύνη για τα θύματα, ασφαλείς και νόμιμοι οδοί για να μην θρηνήσουμε κι άλλους.

 

---

Δείτε βίντεο:

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες μεταφέρθηκαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα από επιζήσαντες του ναυαγίου στα νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι επιζήσαντες ισχυρίζονται ενώπιον του αρχηγού της αξιωματικές αντιπολίτευσης πως το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες. Αρχικά τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν και τους έδωσαν σκοινί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν. Αυτό είχε ως συνέπεια, να αρχίσει να ταλαντεύεται δεξιά κι αριστερά το πλοιάριο που μετέφερε τους μετανάστες. Και τελικά να βυθιστεί...

Μοιράσου το άρθρο!