Skip to main content
|

Η πιο μεγάλη Χριστουγεννιάτικη γιορτή .... μαθητές από 19 νησιά!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Μια διαφορετική, διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά δημοτικών σχολείων από νησιά του Ελλάδας, διοργανώθηκε και φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος της Hellenic Hull, «Εμείς κι ο Κόσμος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη HELMEPA, τις δασκάλες και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων. Μαθητές δημοτικών Σχολείων από Θάσο, Λήμνο, Σαμοθράκη, Ικαρία, Σκύρο, Ρόδο, Κάλυμνο, Αμοργό, Λειψούς, Κεφαλονιά, Μεγανήσι, Σίκινο, Θύμαινα, Σχοινούσα, Καστελλόριζο, Νίσυρο, Χίο, Σάμο και Σκόπελο, συστήθηκαν μεταξύ τους, παρουσίασαν το σχολείο τους και τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα του τόπου τους, ενώνοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέτα Μακρή, ο Χρυσόστομος Συμεωνίδης, εκπρόσωπος της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνας Μιχαηλίδου, ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Αλεξανδράτος, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Λεκάκου, η γενική διευθύντρια της HELMEPA, Όλγα Σταυροπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hull, Ηλίας Τσακίρης.

Το πρόγραμμα «Εμείς κι ο Κόσμος» στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε και η φετινή Χριστουγεννιάτικη γιορτή δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να στείλουν το δικό τους μήνυμα, ενισχύει την εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, ενώ με τη σύνδεση όλων των σχολείων της πρωτοβουλίας δημιουργείται μια εναλλακτική διαδικτυακή κοινότητα μαθητών από τη νησιωτική Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα τα δημοτικά σχολεία από Φούρνους, Λέσβο, Αρκιούς, Αντίπαρο, Γαύδο, Ανάφη και Μήλο.

«Το πρόγραμμα "Εμείς κι ο Κόσμος" έρχεται με μία νέα πρόταση, μία πρόταση δικτύωσης μαθητών και φοιτητών από νησιωτικές περιοχές από το Αιγαίο και το Ιόνιο με τη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την γαλάζια ανάπτυξη» ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή. «Μία σπουδαία ιδέα που ανοίγει ένα ακόμα νέο πεδίο δραστηριότητας, εξερεύνησης, κατάκτησης και αξιοποιεί τα ψηφιακά μέσα για να φέρει σε γνωριμία, επικοινωνία και συνεργασία τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με μαθήτριες και μαθητές από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσα από διαδυκτιακά μαθήματα με ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Ως υφυπουργός Παιδείας θεωρώ πραγματικά μεγάλο δώρο τη γέφυρα αλληλεπίδρασης και συνέργειας που δημιουργείται μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα και φέρνει ουσιαστικά και έμπρακτα κοντά τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ισχυροποιώντας τους δεσμούς τους, αναπτύσσοντας νέους δρόμους στην μαθησιακή διαδικασία και χαράσσοντας νέες πρακτικές στον μαθησιακό χάρτη».

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η HELMEPA, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Hellenic Hull, έδωσαν ραντεβού τον Ιανουάριο για έναν πρότυπο κύκλο μαθημάτων για τη γαλάζια οικονομία. Από την πρώτη ταξη του Δημοτικού μέχρι την έκτη, τα παιδιά θα μάθουν από το Α μέχρι το Ω για τη θάλασσα, τη ναυτιλία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα ναυτικά επαγγέλματα, και τη γαλάζια ανάπτυξη, μέσα από μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα διευκολύνει τη μόνιμη συνεργασία των σχολείων μεταξύ τους.

«Στη HELMEPA θα είμαστε κοντά σας με ωραίες δράσεις με παιχνίδια, αλλά κυρίως με τις δικές σας ιδέες. Εσείς είσαστε οι ‘ηρωές μας σε αυτό το πρόγραμμα και μαζί με εσάς θα σώσουμε τον κόσμο», δήλωσε η κ. Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της HELMEPA, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Αλεξανδράτος, δήλωσε την στήριξή του και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του στον κύκλο των μαθημάτων που θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο.

Η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Λεκάκου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε δίπλα σας γιατί είμαστε ένα πανεπιστημιακό δίκτυο στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Ετσι, είμαστε πιο κοντά σε εσάς, στα νησιά. Από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σύρο, έχουμε αποφασίσει να δουλέψουμε για την αναγνώριση αυτής της νέας εκπαιδευτικής διαδικασίας, που ενώ δεν είναι συνηθισμένη, αποτελεί το μέλλον για τους μαθητές στα νησιά. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση. Για εμάς είστε τα πλοία του μέλλοντος».

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπω τόσα πολλά σχολεία και παιδιά να συμμετέχουν στη γιορτή. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο στους δασκάλους σας, ένα τεράστιο μπράβο στους γονείς σας. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να πούμε στον κόσμο ότι η θάλασσα δεν μας χωρίζει. Η θάλασσα εμάς τους Έλληνες μας ενώνει. Όταν αυτή τη στιγμή μπορούμε και μιλάμε από το Καστελόριζο στο Μεγανήσι, από τη Γαύδο μέχρι τη Θάσο, και από τους Αρκιούς στη Χίο, όλοι εμείς είμαστε μια πατρίδα. Μια πατρίδα που την ενώνει η θάλασσα. Η πρωτοβουλία θέλει να γνωρίσει σε εσάς τα παιδιά τον πλούτο που έχετε στα χέρια σας. Θέλουμε να επαναφέρουμε στην Ελλάδα το ναυτικό της χαρακτήρα, είστε οι ναυτικοί του μέλλοντος, είστε οι άνθρωποι που θα επιχειρείτε στο μέλλον από τη θάλασσα και θα ζείτε από αυτή. Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να διδάξουμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι η αγάπη για τη θάλασσα», τόνισε, τέλος, ο Ηλίας Τσακίρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hull.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις