Η κυβέρνηση απέσυρε το «παράλληλο πρόγραμμα» μετά από απαίτηση του κουαρτέτου
Δυσφορία εξέφραζαν πηγές του κουαρτέτου για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», δηλαδή το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά κυρίως κοινωνικές παροχές, αφού κατατέθηκε χωρίς να έχει λάβει την έγκρισή του.
Ξεκάθαρο δίλημμα με τη μορφή τελεσιγράφου τέθηκε το πρωί στην κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών. Οι Βρυξέλλες επέμεναν ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» δεν θα ξεκινούσε καν το προγραμματισμένο για τις 15.00 το Euro Working Group για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Αυτός που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Δραγασάκης είχαν ενημερωθεί νωρίτερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την εμπλοκή καθώς ο κ. Χουλιαράκης είχε προηγουμένως λάβει σαφή προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ ότι το EWG δεν θα ξεκινούσε αν η Αθήνα δεν έπαιρνε πίσω το νομοσχέδιο...
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο τα τεχνικά κλιμάκια συναντήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης και ενέκριναν τελικά την δόση του ενός δισ. ευρώ, μετά την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επανακατάθεσή του μετά τις γιορτές μετά από συνεννόηση με τους δανειστές.
Στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα ελήφθη η απόφαση πως το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή και την Ολομέλεια αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Από πηγές της κυβέρνησης αναφέρεται ότι η απόφαση για την προς το παρόν απόσυρση λήφθηκε καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψην της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του κουαρτέτου.
Απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων
«Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις (3) Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου».
Μαξίμου: Ποτέ δεν αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα
Το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης «ποτέ δεν αποσύρθηκε», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προσθέτοντας πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην αρχή του 2016.
Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρει:
«Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
» Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».
Αντιδράσεις κομμάτων
«Ο αληθινός λόγος της απόσυρσης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια και για αυτό η κυβέρνηση έκανε ατάκτως πίσω» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
«Το περιβόητο 'παράλληλο πρόγραμμα' της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.
«Άλλη μια 'σκληρή διαπραγμάτευση' έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι 'εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν'.
» Το Ποτάμι δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι σε αυτό το θέατρο δεν συμμετέχει, για αυτό και αποχώρησε από τη Βουλή. Η χώρα έχει όντως ανάγκη από μια σειρά τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα υπερβαίνουν το μνημόνιο. Αυτές όμως δεν μπορούν να γίνουν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ζουν σε παράλληλο οπισθοδρομικό σύμπαν» καταλήγει.
Το δημοσίευμα των Νέων
Σύμφωνα με τα Νέα, η δυσφορία συνδέεται λιγότερο με το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, παρόλο που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, και περισσότερο με την ενίσχυση της πεποίθησης του κουαρτέτου ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που φαίνεται να μην κάνουν καν προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος.
Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, οι θεσμοί είχαν εκδηλώσει τη δυσφορία τους και για σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν και αφορούσαν την Παιδεία, ενώ οι σημαντικότερες διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Οι θεσμοί εξακολουθούν να απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό πλήττει την απασχόληση, ενώ παράλληλα θεωρούν ως κακό οιωνό για την πορεία των διαβουλεύσεων τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης ακόμη και να νομοθετήσει μονομερώς.
Αρμόδια πηγή κάνει λόγο για «τακτικισμούς», αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση νομοθετήσει μονομερώς στο Ασφαλιστικό, τότε θα της ζητηθεί να αντιστρέψει τη νομοθεσία.
Τα μέτρα από τον Ιανουάριο
Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τον κάβο της ψήφισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά μετά τις γιορτές, μαζί με το κουαρτέτο και το Ασφαλιστικό, δεν αποκλείεται να έρθουν και νέα μέτρα ύψους από 1 ώς 3 δισ. ευρώ.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πηγές των θεσμών, που επικαλούνται Τα Νέα, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μεν από τη Βουλή, αλλά ποτέ δεν εγκρίθηκε από το κουαρτέτο.
Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μόλις οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, προτεραιότητα είναι να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Όπως έλεγε πηγή των θεσμών, «δεν ολοκληρώσαμε ποτέ την αναλυτική δουλειά με τις ελληνικές Αρχές, ούτε συμφωνήσαμε μαζί τους ότι ο προϋπολογισμός, όπως ψηφίστηκε, θα πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως έλεγε η ίδια πηγή, επιπλέον μέτρα ύψους από 1 μέχρι 3 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να συμφωνηθούν με την κυβέρνηση -όπως και η συμφωνία για τη φορολογική διοίκηση- αμέσως μόλις επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα (στις 18 Ιανουαρίου) και πάντως πριν αρχίσει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό.
ΝΔ: Το ναυάγιο με το παράλληλο πρόγραμμα πείθει και τον πλέον δύσπιστο
«Η απόσυρση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για το 'παράλληλο πρόγραμμα' αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι τα όσα έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, ήταν άνευ ουσίας και για εσωτερική κατανάλωση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Συνεχίζοντας ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρει:
«Το σημερινό ναυάγιο της κυβέρνησης πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι ο θησαυρός του κ. Τσίπρα ήταν άνθρακες.
» Για να τεθεί, επιτέλους, ένα τέρμα στο συνεχή διασυρμό της χώρας, καλώ το Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.
» Καλώ τνο κ. Τσίπρα, να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας».
tovima.gr