Skip to main content
|

Η Ελλάδα «πεθαίνει» - Μόλις ένα στα τέσσερα σπίτια έχει παιδί

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Ελλάδα «πεθαίνει» και αυτό δυστυχώς αποδεικνύεται περίτρανα από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, καθώς μόλις ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη χώρα μας έχει παιδί!

Αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει πως πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά στην πατρίδα μας δεν έχει παιδί. Την ίδια ώρα, ένα μόνο παιδί υπάρχει σε λιγότερα από 580.000 και δύο παιδιά σε λιγότερα από 400.000 νοικοκυριά. Τρία ή παραπάνω παιδιά υπάρχουν, τέλος, σε λιγότερα από 170.000 νοικοκυριά!

 

Σε ευρωπαϊκή κλίματα, τα υψηλότερα ποσοστά νοικοκυριών με παιδιά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (33,9%), την Ιρλανδία (32,2%) και την Κύπρο (30,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στη Φινλανδία (18,4%), τη Γερμανία (20,1%) και την Ολλανδία (21,8%).

Το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχαν σχεδόν 200 εκατομμύρια νοικοκυριά, όπου το ένα τέταρτο αυτών (24,3%) είχε παιδιά. Περίπου το 10% των νοικοκυριών είχε είτε 1 παιδί (12,1%) είτε 2 παιδιά (9,3%), ενώ μόνο το 3,0% των νοικοκυριών της ΕΕ είχε 3 παιδιά ή περισσότερα.

Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά με παιδιά είχαν 1 παιδί (49,5%) το 2022, ενώ το 38,1% είχε 2 παιδιά και το 12,4% είχε 3 ή περισσότερα παιδιά.

 

Τα νοικοκυριά με 1 παιδί ήταν τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ολλανδία, όπου τα νοικοκυριά με 2 παιδιά είχαν υψηλότερο ποσοστό. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά με παιδιά ήταν με 1 παιδί στην Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

Τα νοικοκυριά με 3 ή περισσότερα παιδιά ήταν τα λιγότερο κοινά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό τους μεταξύ όλων των νοικοκυριών με παιδιά κυμαινόταν από 22,3% στην Ιρλανδία, 21,2% στη Σουηδία και 19,0% στη Φινλανδία, έως 6,3% στην Πορτογαλία, 6,5% στη Βουλγαρία και 7,4% στην Ιταλία.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Ετοιμάζει πλέγμα δράσεων η κυβέρνηση

Προ ημερών, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος το οποίο θα κινείται σε πέντε πυλώνες.

Όπως είπε η ίδια, μιλώντας στο MEGA, η μείωση των γεννήσεων είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Οι τάσεις που καταγράφηκαν γύρω στο 1980, η μείωση των γεννήσεων, από τότε έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, τώρα φέρνει το αποτέλεσμα. Έχουμε μείωση 150.000 Ελληνίδων που θα ήταν σε παραγωγική ηλικία από τη μείωση των γεννήσεων τότε. Έγινε μια μεγάλη δημογραφική αλλαγή που δεν την είδαμε μόνο εδώ, την βλέπουμε πανευρωπαϊκά, ακόμα και σε χώρες που είχαν πολύ ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Το πλέγμα που θα εφαρμόσει το νεοσύστατο υπουργείο κινείται σε πέντε πυλώνες.

«Πρώτος πυλώνας από τους πέντε για το σχέδιο δράσης του δημογραφικού που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό μετά από αναλυτική διαβούλευση με όλους τους φορείς και τα υπόλοιπα κόμματα, θα είναι η προστασία της οικογενειακής ζωής. Το δεύτερο είναι να ασχοληθούμε και με το κομμάτι της μεγαλύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην εργασιακή ζωή».

«Το κομμάτι της ενημέρωσης θα είναι ένας βασικός πυλώνας στο κομμάτι του δημογραφικού σχεδίου».

Μέσα στο πλέγμα αυτό περιλαμβάνονται και επιδόματα, «εντός των δημοσιονομικών πλαισίων», τα οποία ήδη ενισχύουν το οικογενειακό εισόδημα, ενώ ξεχωριστή μέριμνα λαμβάνεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

«Η προστασία εκεί πρέπει ένα είναι ακόμη πιο έντονη».

«Δε θέλουμε μόνο να αυξηθούν τα παιδιά, αλλά και το πώς μεγαλώνουν», είπε από την πλευρά της η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.

Οι δυο τους αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, η οποία αυξάνεται με δραματικό ρυθμό, τονίζοντας ότι «όλα ξεκινούν από την οικογένεια».

 

πηγη: 

https://www.newsbomb.gr/

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις