Ελλάδα

09/08/2024 - 22:23

Χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Κουρουγκλίεβ, υπέταξε τον Αμίν στο Παρίσι!

Ο παλαιστής που εκπροσωπεί την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία του στη Γαλλία, φέρνοντας στη χώρα μας το όγδοό της μετάλλιο.

Το 8ο μετάλλιό της κι 6ο χάλκινου χρώματος πανηγυρίζει η ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», καθώς ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ νίκησε στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου των 86 κιλών ελευθέρας ανδρών του Ολυμπιακού τουρνουά πάλης, τον Μάιλς Ναζέμ Αμινέ από το Σαν Μαρίνο με 5-4.

Ο Κουρουγκλίεφ χάρισε στην ελληνική πάλη το 12ο μετάλλιό της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (8ο χάλκινο) και πρώτο μετά το 2004 και το χάλκινο που είχε κατακτήσει στους Αγώνες «Αθήνα 2004» ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν στα 55 κιλά ελληνορωμαϊκής.

Μετά το «αναγνωριστικό» πρώτο λεπτό, ο Κουρουγκλίεφ πήρε τους δύο πρώτους πόντους του στο 4:23 πριν το τέλος (2-0), παίρνοντας ψυχολογία για το δεύτερο μέρος, όπου έφερε ολοκληρωτικά τον αγώνα στα… μέτρα του με άλλους δύο πόντους ένα λεπτό πριν το φινάλε.

rr

Η τελική επίθεση του Αμινέ (χάλκινου Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Τόκιο), μείωσε τη διαφορά σε 4-2 και λίγο έλειψε να φέρει και την ισοφάριση στην τελευταία λαβή του 3’’ πριν το τέλος. Η ελληνική πλευρά έκανε challenge το οποίο κέρδισε, παίρνοντας κι έναν πόντο που διαμόρφωσε το τελικό 5-4 και χάρισε το χάλκινο στον Κουρουγκλίεφ.

 

Συνοπτικά τα ελληνικά μετάλλια της πάλης σε Ολυμπιακούς Αγώνες:

ΧΡΥΣΟ
Στέλιος Μηγιάκης: 1980 ελληνορωμαϊκή (62 κ.)

ΑΣΗΜΕΝΙΑ
Γεώργιος Τσίτας: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1972 ελληνορωμαϊκή (68-74 κιλά)
Δημήτρης Θανόπουλος: 1984 ελληνορωμαϊκή (82 κιλά)

ΧΑΛΚΙΝΑ
Στέφανος Χρηστόπουλος: 1896 ελληνορωμαϊκή (ανοιχτή κατηγορία)
Πέτρος Γαλακτόπουλος: 1968 ελληνορωμαϊκή (63-70 κιλά)
Γεώργιος Χατζηιωαννίδης: 1980 ελεύθερη (62 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1984 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Μπάμπης Χολίδης 1988 ελληνορωμαϊκή (57 κιλά)
Αμιράν Καρντάνοφ: 2000 ελεύθερη (54 κιλά)
Αρτιόμ Κιουρεγκιάν: 2004 ελληνορωμαϊκή (55 κιλά)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: 2024 ελεύθερη (86 κιλά)

 

Ποιος είναι ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

Ποιος είναι όμως ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ; Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1992 στο Νταγκεστάν, στη Ρωσία και είναι Ελληνο- Ρώσος παλαιστής.

Ο Κουρουγκλίεβ κέρδισε τίτλους νεανίδων, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσικού Εθνικού Πρωταθλήματος Νεανίδων το 2011 και του Πρωταθλήματος της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Βορείου Καυκάσου το 2011 και το 2013.

Το 2020 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 86 κιλά ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο Πάλης Ατομικής Πάλης που διεξήχθη στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Από το 2023 ξεκίνησε να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο και κέρδισε δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το 2023 και το 2024.

Νταουρέν Κουρουγκλίεβ: Ορκίστηκε Έλληνας τον περασμένο Φεβρουάριο

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ ορκίστηκε Έλληνας στις 28 Φεβρουαρίου 2024 ενώπιον του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας κ. Αγγελου Δημοσθένους, υποσχόμενος ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

«Η πολιτογράφηση είναι πολύ περισσότερο από μια νομική διαδικασία και σήμερα έχουμε την χαρά να πολιτογραφήσουμε Έλληνα έναν αθλητή, ο οποίος έχει ήδη τιμήσει τα χρώματα της χώρας μας με τις επιτυχίες του. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μας κάνει για ακόμη μια φορά υπερήφανους», δήλωσε ο κ. Άγγελος Δημοσθένους.

Από την μεριά του ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ ευχαρίστησε όλους για τις ενέργειες τους και τόνισε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να τιμήσει την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση, τον γενικό γραμματέα Ιθαγένειας κ. Αγγελο Δημοσθένους, την ελληνική ομοσπονδία Πάλης και όλους όσοι βοήθησαν για να πάρω την ελληνική ιθαγένεια. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Θέλω να κάνω όλους τους Έλληνες περήφανους και να τιμήσω την Ελλάδα! Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ όσους με βοήθησαν να εκπληρώσω το όνειρο μου! Πραγματικά νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ μετά την ορκωμοσία του.

 

 

Δειτε το βίντεο του αγώνα

Μοιράσου το άρθρο!