Εγκρίθηκε δόση 8,5 δισ. ευρώ και μία «δεύτερη καλύτερη λύση» για το χρέος
Σε συμφωνία για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που ανοίγει το δρόμο για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Για το χρέος, βάση παραμένει η συμφωνία του Μαΐου 2016, ενώ υιοθετήθηκε και ρήτρα ανάπτυξης.
Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060.
Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια.
Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής.
Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.
Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο».
Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 ότι σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.
Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναμόρφωση του προφίλ του χρέους και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων.
Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση για μία κατ΄αρχήν συμφωνία για ένα 14μηνο Standby Arrangement.
Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρήματα υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Τέλος, στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup επισημαίνει ότι, ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».
«Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά» καταλήγει.
Ανάπτυξη
Η Eurogroup συνεχάρη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «εξαιρετική κινητοποίηση των Ταμείων της ΕΕ» για την τόνωση των επενδύσεων υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισ. ευρώ.
Η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν μετά την αναθεώρηση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2017-2020.
«Πρέπει να διερευνηθούν και άλλες δυνατότητες κινητοποίησης πρόσθετων κονδυλίων από τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ)» προσθέτει.
Η Ευρωομάδα, τέλος, υποστηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Ανάπτυξης που θα συντονίζει την υλοποίηση αναπτυξιακών και διαφημιστικών δραστηριοτήτων.
Δηλώσεις
«Πετύχαμε συμφωνία σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: Τα προαπαιτούμενα, τη στρατηγική για το χρέος, την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς «εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα».
Είπε πως το Εurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το Εurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών.
Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.
Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Συνομολογήσαμε -πρόσθεσε- μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, συμπλήρωσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση.
Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο.
<ετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου ποσό 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,1 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέος και το 1,6 δισ. για ληξιπρόθεσμα. Θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα προτείνει την έγκριση επί της αρχής ενός νέου προληπτικού προγράμματος για τη χώρα. Το ποσό θα είναι στη ζώνη των 2 δισ. δολαρίων.
«Δεν περιμέναμε 140 προαπαιτούμενα. Είχαμε μειώσει τις απαιτήσεις μας σε επτά κρίσιμα (συντάξεις, φορολογία, αγορά εργασίας κ.λπ.)» είπε. Επίσης μίλησε για «καθαρή πρόοδο» και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ όμως κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του χρέους.
Κανείς δεν λέει -πρόσθεσε- ότι είναι καλύτερη λύση. Η καλύτερη θα ήταν μια απόλυτη συμφωνία για το χρέος τώρα. Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση και δεν είναι κακή.
Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνησε επίσης ότι θα υπάρξουν δύο αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Μία πριν το τέλος Ιουλίου και μία στο τέλος του προγράμματος.