«Υιοθετώντας τις ελιές του σχολείου μου»: Μια βιωματική εμπειρία στο 6ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Λαχουρή, ΕΡΤNews – Ένθετο «Παιδεία», 03/04/2025
Στο 6ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την παράδοση μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώντας τις ελιές του σχολείου μου». Οι μικροί μαθητές μαζεύουν τις ελιές από τα δέντρα που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου τους, τις στέλνουν στο ελαιοτριβείο και συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του δικού τους ελαιολάδου. Παράλληλα, δημιουργούν και άλλα προϊόντα, όπως κεραλοιφή και σαπούνι, μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο την αξία της ελιάς.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα νήπια να γνωρίσουν από κοντά τον κύκλο ζωής της ελιάς και τη σημασία της για την τοπική κοινωνία. Μέσα από δραστηριότητες εξερεύνησης και χειροπιαστές εμπειρίες, τα παιδιά μαθαίνουν για τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου και τους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να αναδειχθούν. «Ασχοληθήκαμε με τα προϊόντα της ελιάς, το ελαιόλαδο, φτιάξαμε κεραλοιφή και σαπούνια από το λάδι της ελιάς», εξηγεί η εκπαιδευτικός του προγράμματος.
Η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή των ελιών, μια δραστηριότητα που ενθουσίασε τα παιδιά. «Πάω με τον παππού στα κτήματα. Δίνω τις ελιές. Είναι δύσκολη η δουλειά του ραβδιστή», λέει ένας μικρός μαθητής, ενώ ένας άλλος προσθέτει: «Πανεύκολη! Πρώτα στρώνουμε τα δίχτυα, μετά ραβδίζουμε με τις τσάπες και μετά τα βάζουμε στο τσουβάλι». Στη συνέχεια, οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο, όπου τα παιδιά παρακολουθούν πώς παράγεται το ελαιόλαδο. «Αυτό είναι το λάδι. Το φτιάξαμε από τη γη», λένε με περηφάνια.
Πέρα από το ελαιόλαδο, τα νήπια έφτιαξαν κεραλοιφή με κουρκουμά, λάδι και κερί, καθώς και σαπούνι, χρησιμοποιώντας το λάδι που παρήγαγαν. «Το σαπούνι το στάξαμε από την κανάτα», περιγράφουν, δείχνοντας τον ενθουσιασμό τους για κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης όχι μόνο διεύρυναν τις γνώσεις τους για την ελιά, αλλά συνειδητοποίησαν και τη συμβολή της στην εξέλιξη του πολιτισμού και της οικονομίας της Λέσβου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τη μάθηση με την παράδοση, δίνοντας στα νήπια την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες, να συνδεθούν με το περιβάλλον τους και να νιώσουν δημιουργοί.
Δείτε το βίντεο: