Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο 5% της καλύτερης παγκόσμιας κατάταξης.
Χρόνος ανάγνωσης :
1'Σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με την Ισπανική ιντερνετική παγκόσμια κατάταξη Γουεμπομέτρικς, την οποία και επεξεργάστηκε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο πολιτικών ανώτατης εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι στην αντίθετη κατεύθυνση ήταν εφέτος τα συμπεράσματα του Ινστιτούτου της Σαγκάης, το οποίο στην κατάταξη που ανακοίνωσε πρόσφατα, είχε υποβαθμίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Πάντως, η κατάταξη της Γουεμπομέτρικς δίνει καλύτερους «βαθμούς» στην Ελλάδα και τα πανεπιστήμια της, ειδικά αν συγκριθούν τα αποτελέσματα της με χώρες παρόμοιου ΑΕΠ.
Πρώτο ελληνικό ΑΕΙ εμφανίζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που καταλαμβάνει την 158η θέση, μεταξύ 20.000 πανεπιστημίων απ' όλο τον κόσμο. Στην κατάταξη για τα ελληνικά ιδρύματα (δημόσια αλλά και ιδιωτικά) οι πρώτες 30 θέσεις του πίνακα καλύπτονται από δημόσια πανεπιστήμια.
Πέντε πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Κρήτης) βρίσκονται μεταξύ του 3% της καλύτερης παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%. Τρία ακόμη ελληνικά πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο), βρίσκονται μεταξύ του 5% της καλύτερης παγκόσμιας κατάταξης.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την μελέτη αυτή, μεταξύ των ετών 2011 και 2012, 18 από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους. Η πλειονότητα τους (14 στα 23), βρίσκονται στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης. Επίσης από την μελέτη που ανακοινώθηκε, προκύπτει ότι τέσσερα ΤΕΙ βρίσκονται στο καλύτερο 10 με 15% της παγκόσμιας κατάταξης και άλλα πέντε στο καλύτερο 15-20% της παγκόσμιας κατάταξης.