Editorial - Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014
Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014
Ένας χρόνος από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Επειδή στην πολιτική (και στη ζωή) όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι μόνο από τις προθέσεις ας δούμε τι έχουμε ένα χρόνο μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ. Έχουμε ένα τηλεοπτικό κανάλι που είναι η χειρότερη μορφή Δημόσιας Τηλεόρασης που υπήρξε ποτέ. Και δεν είναι μόνο αυτό; Έχουμε χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Έχουμε μια «διαπλοκή» που έχει σχέση με το ψηφιακό σήμα και τo μονοπώλιο της digea. Ακόμη το χρονοδιάγραμμα που είχε τότε ανακοινωθεί δεν έχει τηρηθεί και ούτε οι προκηρύξεις για πρόσληψη εργαζομένων έχουν υλοποιηθεί. Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ ακόμη δεν ξέρουν αν θα αποζημιωθούν, ακόμη δεν ξέρουν αν οι απολύσεις τους ήταν νόμιμες ή όχι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά… Είναι η παταγώδης αποτυχία μιας κυβερνητικής επιλογής που τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι μάλλον επιβλήθηκε από οικονομικά συμφέροντα.
Η βασική αρχή που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές σε οικονομικές σχολές και σχολές διοίκησης είναι ότι δεν καταργούμε κάτι αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτό που θα έρθει θα είναι καλύτερο. Η Κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την ΕΡΤ χωρίς να ξέρει ποια θα ήταν η συνέχεια. Μια επιλογή που δεν της «βγήκε». Και δεν της «βγήκε» γιατί γύρω από την ΕΡΤ συσπειρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι. Η ΕΡΤ έγινε σύμβολο αγώνα. Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται… ασφαλώς με δεκάδες προβλήματα και πολλές τρικλοποδιές από συνδικαλιστές και πολιτικούς σχηματισμούς.
Δεν είναι εύκολο να συναντήσεις έστω και έναν πολίτη που να σου πει ότι είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή Δημόσια Τηλεόραση που θυμίζει εποχές ΥΕΝΕΔ και ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό και την κληρονομιά αυτού του τόπου.
Στη Λέσβο ο αγώνας συνεχίζεται. Η ΕΡΑ Αιγαίου ακόμη υπάρχει… Τι κι αν έβαλαν «παρακρατικούς» να ρίξουν τους αναμεταδότες , τι κι αν προσπάθησαν να συκοφαντήσουν και να διχάσουν τους εργαζόμενους. Η αγκαλιά των πολιτών στην ΕΡΑ Αιγαίου ήταν πιο δυνατή. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι Δήμαρχος Λέσβου και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εφάρμοσαν τακτική «Πόντιου Πιλάτου» και δεν ασχοληθήκαν με την ΕΡΑ Αιγαίου. Κάποτε όμως χρησιμοποιήσουν την ΕΡΑ Αιγαίου για να φθάσει η φωνή τους στα κέντρα των αποφάσεων…
Στην προεκλογική περίοδο (δημοτικές και περιφερειακές σχολές) έγινε ακόμη πιο ορατή η απουσία της ΕΡΑ Αιγαίου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις πολιτικός διάλογος και αντιπαράθεση των υποψηφίων δεν έγινε. Ο διάλογος έμεινε ως άγνωστη λέξη. Ο νέος Δήμαρχος Λέσβου και η νέα Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μέχρι τώρα δεν έχουν καταθέσει καμία άποψη για την ΕΡΑ Αιγαίου.
Δεν ξέρουμε αν πλέον υπάρχει ελπίδα για τη φωνή του Βορείου Αιγαίου… Στην εποχή της πληθώρας των ΜΜΕ η απουσία της ΕΡΑ Αιγαίου και της ΕΡΤ κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά των οικονομικών συμφερόντων… Και με τη digea σε λίγο καιρό να ελέγχει απόλυτα το τηλεοπτικό σήμερα τότε οι μέρες της ελευθεροτυπίας ολοένα και γίνονται εξαιρετικά δύσκολες.
ΥΓ Τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΕΡΤ σε καμία περίπτωση δεν έκλεισε για λόγους οικονομίας. Με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται οι αποδείξεις ότι η ΕΡΤ μάλλον έκλεισε για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα.