Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο
Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *
Η σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τη προστασία, τόσο των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και ποτών όσο και για τη προστασία της υγείας μας.
Οι κανόνες για την σωστή διατήρηση των τροφίμων στο ψυγείο :
- Σωστές θερμοκρασίες ανάλογα με το είδος του τροφίμου και να προσαρμόζουμε την θερμοκρασία ανάλογα με την εποχή. π.χ. το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα και να αποφεύγουμε κατά τη χρήση να κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για μεγάλο διάστημα.
- Προσοχή στον χρόνο που μπορεί να παραμείνει στην ψύξη ή στην κατάψυξη ένα τρόφιμο.
- Να τοποθετούμε το τρόφιμο στη σωστή θέση μέσα στο ψυγείο (χαμηλά ή ψηλά στο ράφι), διότι η θερμοκρασία σε κάθε ράφι είναι διαφορετική.
- Προσοχή στο ποια τρόφιμα που τοποθετούμε μαζί στο ίδιο ράφι, υπάρχει κίνδυνος οι τροφές που καταναλώνονται ωμές να επιμολυνθούν από ζωικές τροφές π.χ κοτόπουλο με λαχανικά ή φρούτα.
- Να λαμβάνουμε υπόψη μας το σκεύος ή το υλικό περιτυλίγματος που χρησιμοποιούμε.
- Να καταγράφουμε την ημερομηνία που τοποθετούμε το τρόφιμο στο ψυγείο. (μπορούμε να έχουμε ένα μαρκαδόρο με μαγνητάκι στο ψυγείο μας και να γράφουμε πάντα πάνω στις συσκευασίες την ημερομηνία που τις τοποθετήσατε στο ψυγείο.)
- Να υπάρχει αρκετός χώρος ανάμεσα στα είδη.
- Να μην παραγεμίζουμε το ψυγείο ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.
- Να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται πάγος στο πίσω μέρος του ψυγείου.
Θερμοκρασίες συντήρησης στο ψυγείο ανάλογα με το τρόφιμο
Γενικά, θεωρείται ότι πρέπει να διατηρούμε τους 5 βαθμούς Κελσίου στο μεσαίο ράφι, αν και οι θερμοκρασίες δεν είναι ίδιες σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου.
Μεσαία ράφια με 5 βαθμούς Κελσίου :
- γαλακτοκομικά και τυριά, αλλαντικά, μαγειρεμένα φαγητά και προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Επίσης ο χρόνος συντήρησης για το γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών και το γιαούρτι: όσο αναφέρει ο προμηθευτής και ανάλογα με τον τύπο του π.χ. μακρά διάρκειας, υψηλής παστερίωσης κλπ, τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες, τυρί φρέσκο (cottage, ricotta): στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνα.
Χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια στους 2 βαθμούς Κελσίου :
- το νωπό κρέας και το ψάρι, επίσης φυλάσσονται στο ψυγείο για 1-3 ημέρες αν δεν μπουν άμεσα στην κατάψυξη, σε κλειστές συσκευασίες ή με καλό περιτύλιγμα για αποφυγή επιμολύνσεων.
Στα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο :
- τα λαχανικά και τα φρούτα, τα λαχανικά φυλάσσονται στο ψυγείο 2-3 ημέρες μέχρι 1 εβδομάδα και στον καταψύκτη 8-12 μήνες και τα φρούτα στο ψυγείο από μερικές ημέρες (π.χ. μπανάνες) μέχρι και 1-3 εβδομάδες (μήλα, πορτοκάλια).
Στην πόρτα και στις θήκες που υπάρχουν ψηλά στους 10-15 βαθμούς Κελσίου :
- αβγά, κύβους, μουστάρδα και μαργαρίνες/ βούτυρα, τα οποία φυλάσσονται στο ψυγείο 3 εβδομάδες, διαβάζοντας πάντα την ημερομηνία που αναφέρει επάνω, βούτυρο: στο ψυγείο 2-3 μήνες, στον καταψύκτη μέχρι 12 μήνες.
Οι 6 τροφές που δεν πρέπει να βάζουμε στο ψυγείο :
- Πατάτες
- Κρεμμύδια και σκόρδα
- Αβοκάντο
- Βασιλικός
- Πεπόνια και καρπούζια
- Μέλι
Επομένως η τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να διατηρήσουμε τα τρόφιμα φρέσκα μέχρι την κατανάλωση τους και παράλληλα, αποφεύγουμε την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα τρόφιμα επικίνδυνα. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις παραπάνω πληροφορίες θα αποτρέψουμε την αλλοίωση των τροφίμων πριν από την ημερομηνία λήξης και θα αποφύγουμε και τις άλλες περιπτώσεις όπου ενώ το τρόφιμο δεν έδειχνε αλλοιωμένο, μετά την κατανάλωση τους εμφανίστηκαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
Συμπερασματικά, για να αυξήσουμε τη διάρκεια διατήρησης των τροφίμων αλλά και να προστατεύσουμε την υγεία μας δεν φτάνει μόνο να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο αλλά πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ορθής χρήσης.
* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893
Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net