Skip to main content

Γιατί πρέπει να τρώω κάθε τρεις ώρες….. Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γιατί πρέπει να τρώω κάθε τρεις ώρες….. Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη
Γιατί πρέπει να τρώω κάθε τρεις ώρες….. Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Ευστρατία Κουνιαρέλλη

 Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη*

Τα συχνά γεύματα αποτελούν ένα από τα εφόδια που θα μας βοηθούν πάντα στο να μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τη σχέση μας με το φαγητό. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι για να χάσουν το περιττό βάρος πρέπει να σταματήσουν να τρώνε  "Πρέπει να το ράψω, μου λένε συχνά οι πελάτες μου"  και πολλές φορές ούτε ένας ειδικός δεν μπορεί να τους πείσει για το αντίθετο. Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το όποιο έχει το ελάχιστο 5 γεύματα την ημέρα, πιστεύοντας ότι δεν θα δουν κάνε αποτέλεσμα.. Η άποψη λοιπόν πολλών ανθρώπων έρχεται σε αντίθεση  με πολλές έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τακτικών γευμάτων βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο της πείνας και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτό αλλά ο πιο σημαντικός είναι η γλυκόζη και ο ρόλος της στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Τι είναι η γλυκόζη;

  Η γλυκόζη είναι ο απλούστερος τύπος υδατάνθρακα. Όλοι οι υδατάνθρακες απορροφώνται από το έντερο με την μορφή τη γλυκόζης. Μετά την απορρόφηση η γλυκόζη περνάει στην κυκλοφορία του αίματος όπου έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει 3 «μεταβολικά μονοπάτια»:

  1. Υπάρχει μία ποσότητα γλυκόζης η οποία παραμένει στο αίμα και μεταφέρεται στα κύτταρα ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ενέργεια (εξαντλείται μέσα σε μερικές ώρες)
  2. Μία άλλη ποσότητα μεταφέρεται στο ήπαρ όπου και αποθηκεύεται με την μορφή γλυκογόνου. Το γλυκογόνο που βρίσκεται στο ήπαρ χρησιμοποιείται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ χαμηλά. Σε αυτή την περίπτωση το γλυκογόνο διασπάται σε γλυκόζη η οποία στην συνέχεια μεταφέρεται στο αίμα. (εξαντλείται μέσα σε 2-3 ώρες άσκησης)
  3.  Τέλος, υπάρχει κάποια ποσότητα γλυκόζης η οποία μεταφέρεται στους μύες και αποθηκεύεται επίσης με την μορφή γλυκογόνου. Αυτή η ποσότητα χρησιμοποιείται από τους μύες για να παράγουν ενέργεια και δεν μπορεί να μετατραπεί ξανά σε γλυκόζη και να επιστρέψει στο αίμα.

  Επομένως, αν κάποιος είναι νηστικός για περισσότερο από 4-5 ώρες τα απόθεματα γλυκόζης θα εξαντληθούν, τα επίπεδα στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα υπογλυκαιμίας. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζαλάδα, πείνα, αδυναμία, κούραση, θολή όραση και σύγχυση. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλότερα από 70 mg/dl. Αν το άτομο που έχει υπογλυκαιμία παραμείνει νηστικό τότε το λίπος και η πρωτεΐνη θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κετονών, ουσιών που είναι πολύ βλαβερές για τον οργανισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχουν άτομα στα οποία δεν εμφανίζονται τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας που αναφέραμε παραπάνω, λόγω του ότι κατά κάποιο τρόπου το σώμα έχει προσαρμοστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες, όμως τα επακόλουθα της υπογλυκαιμίας υποβόσκουν!

Που μας οδηγούν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας;

  • Η υπογλυκαιμία προκαλεί πείνα. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά πεινάμε πολύ περισσότερο από όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι φυσιολογικά. Αυτό συνήθως οδηγεί σε κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ιδιαίτερα σε κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και θερμίδες. Όταν κάποιος είναι πολύ πεινασμένος λόγω της υπογλυκαιμίας είναι πολύ πιο πιθανό να φάει τέτοια τρόφιμα, π.χ. κρουασάν, σοκολάτα, γλυκά κλπ.
  • Στη περίπτωση που το άτομο μπορεί να συγκρατηθεί και δεν φάει μεγάλη ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα (κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν υπάρχει υπογλυκαιμία), υπάρχει ακόμα ένας λόγος ο οποίος θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού λίπους. Τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ως εκ τούτου προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα η οποία συχνά φτάνει στα επίπεδα της υπεργλυκαιμίας, τα επίπεδα δηλαδή γλυκόζης αυξάνονται πάνω από το φυσιολογικό. Η υπεργλυκαιμία εν συνεχεία προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης, δηλαδή υπερινσουλιναιμία. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία βοηθάει στην μεταφορά την γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Παράλληλα όμως είναι μία αναβολική ορμόνη, προάγει δηλαδή την λιπογένεση (σχηματισμός και αύξηση μεγέθους λιποκυττάρων). Επομένως, η ύπαρξη ινσουλίνης σε επίπεδα μεγαλύτερα του φυσιολογικού (υπερινσουλιναιμία) θα οδηγήσει σε αποθήκευση λίπους και επομένως σε αύξηση του σωματικού λίπους. Κοιτάξτε το σχήμα που ακολουθεί :

 

Πως αντιμετωπίζουμε την παραπάνω κατάσταση ….

 Τρώμε τακτικά γεύματα ώστε να αποφύγουμε:

-          την πείνα

-          την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και/ή ανθυγιεινών τροφίμων

-          την καταστροφή της ισορροπίας των επιπέδων γλυκόζης

 Το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας πάντα με ένα πλήρες πρωινό το οποίο θα ανεβάσει τα επίπεδα της γλυκόζης, που έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας (έχουμε μείνει νηστικοί το λιγότερο 8 ώρες λόγω του ύπνου). Από το πρωινό γεύμα μέχρι την ώρα του μεσημεριανού θα πρέπει να εφοδιάζουμε τον οργανισμό μας με γλυκόζη κάθε 3 ώρες περίπου και από το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό, το ίδιο. Τρώγοντας φρούτα μαζί με κάποιο σνακ (π.χ: ξηρούς καρπούς, παστέλι, κριτσίνια, κουλούρι σουσαμένιο, 1 μπάρα δημητριακών, 1 γιαούρτι, 1 τοστ), μπορούμε να διατηρούμε τη γλυκόζη σε φυσιολογικές τιμές καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα και η αποθήκευση λίπους εξαρτάται πλέον από την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται. Συμπερασματικά, να τρώτε πριν πεινάσετε!!!


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net


 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις